MR: Jedwabny szlak „złotym środkiem” (komunikat)

13.07.2017, 17:28aktualizacja: 13.07.2017, 17:28

- MR informuje:

Dziś wykonano kolejny krok na drodze do zacieśnienia współpracy gospodarczej między Chinami a Polską. Okazją do tego było Polsko-Chińskie Forum „Pasa i Szlaku” ds. Współpracy Infrastrukturalnej, organizowane w Warszawie. Słowo wstępne wygłosił Mateusz Morawiecki, wicepremier, minister rozwoju i finansów.

Ożywioną współpracę między Chinami a Polską otworzyła wizyta prezydenta Andrzeja Dudy w ChRL w listopadzie 2015 roku. Następnie prezydent Xi Jinping w czerwcu 2016 roku odwiedził Polskę. Dwa miesiące temu z wizytą do Chin udała się premier Beata Szydło. W składzie polskiej delegacji, towarzyszącej pani premier, znalazł się m.in. Adam Hamryszczak, wiceminister rozwoju. Seria wizyt na najwyższym szczeblu w tak krótkim odstępie czasu, w efekcie których podpisano ponad 40 strategicznych umów i porozumień, udowadnia, że obu stronom zależy na zacieśnianiu współpracy.

– Od dwóch lat oba kraje stają się sobie bliższe. Dzisiejsze spotkanie potwierdza, że Polska jest częścią inicjatywy „Pasa i Szlaku”, z kolei strona chińska wyraziła chęć wspierania polskiego rządu w różnych inicjatywach, takich jak budowa Centralnego Portu Komunikacyjnego– powiedział Mateusz Morawiecki, wicepremier, minister rozwoju i finansów. – Chiny to Państwo Środka, Polska leży w środku Europy. Polska dla Chin, a Chiny dla Polski stają się „złotym środkiem” w drodze do budowania dużych infrastrukturalnych projektów – podsumował wicepremier.

Mateusz Morawiecki, wicepremier, minister rozwoju i finansów wspólnie z Zhang Dejiangiem, przewodniczącym Parlamentu ChRL (Stałego Komitetu Ogólnochińskiego Posiedzenia Przedstawicieli Ludowych) oraz Markiem Kuchcińskim, marszałkiem sejmu RP, otworzyli Polsko-Chińskie Forum „Pasa i Szlaku” ds. Współpracy Infrastrukturalnej. Organizatorem wydarzenia jest Polska Agencja Inwestycji i Handlu z Grupy Polskiego Funduszu Rozwoju.

Wśród gości i prelegentów forum znaleźli się Zhang Dejiang (Przewodniczący Stałego Komitetu Ogólnochińskiego Posiedzenia Przedstawicieli Ludowych – OPPL), Wang Chen (Wiceprzewodniczący Stałego Komitetu OPPL), Fu Ying (Dyrektor Komitetu ds. Zagranicznych OPPL), Zhang Yesui (Wiceminister Spraw Zagranicznych ChRL), Xu Jian (Ambasador ChRL w Polsce). Stronę polską reprezentowali Marek Kuchciński (Marszałek Sejmu), Mateusz Morawiecki (Wicepremier, Minister Finansów i Rozwoju), Grzegorz Czelej (Senator RP, Przewodniczący Polsko-Chińskiej Grupy Parlamentarnej), Mikołaj Wild (Pełnomocnik Rządu ds. Budowy Centralnego Portu Komunikacyjnego) i Krzysztof Senger (Wiceprezes Polska Agencji Inwestycji i Handlu). Organizatorzy szacują, że w forum uczestniczyło ponad 200 osób reprezentujących polskie i chińskie przedsiębiorstwa.

kom/ agzi/

Data publikacji 13.07.2017, 17:28