Polityka i społeczeństwo

UDSKiOR: uroczystości z okazji 73. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego (komunikat)

27.07.2017, 13:27aktualizacja: 27.07.2017, 13:27

Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych informuje:

Uroczystości z okazji 73. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego

Jan Józef Kasprzyk, p.o. Szefa Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych weźmie udział w uroczystościach z okazji 73. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego. Rozpocznie je 31 lipca 2017 r. w Muzeum Powstania Warszawskiego spotkanie Powstańców Warszawskich z Prezydentem RP Andrzejem Dudą i Prezydent m.st. Warszawy Hanną Gronkiewicz-Waltz. Wieczorem przy pomniku Powstania Warszawskiego będzie uczestniczył w polowej Mszy Świętej i Apelu Poległych. Natomiast 1 sierpnia 2017 r. uroczystości rozpoczną się składaniem kwiatów przy tablicy upamiętniającej podpisanie przez płk. Antoniego Chruściela „Montera”, dowódcę Okręgu Warszawskiego Armii Krajowej, rozkazu rozpoczęcia Powstania Warszawskiego. Pamięć Powstańców zostanie też uczczona między innymi przed Grobem Nieznanego Żołnierza, przy pomnikach Polskiego Państwa Podziemnego i Armii Krajowej oraz „Polegli – Niepokonani”. Jak co roku hołd Powstańcom zostanie oddany w godzinę „W” przy pomniku Gloria Victis na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach.

Warszawa, 31 lipca

-godz. 10:00 – spotkanie Powstańców Warszawskich z Prezydentem RP Andrzejem Dudą i Prezydent m.st. Warszawy Hanną Gronkiewicz-Waltz – Park Wolności przy Muzeum Powstania Warszawskiego, ul. Grzybowska 79,

-godz. 18:00 – uroczysta Msza Święta – Plac Krasińskich,

-godz. 19:00 – Apel Poległych – Plac Krasińskich.

Warszawa, 1 sierpnia

-godz. 9:00 – składanie kwiatów przy tablicy upamiętniającej podpisanie przez płk. Antoniego Chruściela „Montera”, dowódcę Okręgu Warszawskiego Armii Krajowej, rozkazu rozpoczęcia Powstania Warszawskiego – ul. Filtrowa 68,

-godz. 12:00 – uroczysta zmiana posterunku honorowego przed Grobem Nieznanego Żołnierza – Plac Marszałka Józefa Piłsudskiego,

-godz. 14:00 – uroczystość przy pomniku Polskiego Państwa Podziemnego i Armii Krajowej – ul. Wiejska,

-godz. 17:00 – godzina „W” – oddanie hołdu Powstańcom – pomnik Gloria Victis, Cmentarz Wojskowy na Powązkach, ul. Powązkowska 43/45,

-godz. 19:30 – złożenie wieńców przy pomniku „Polegli – Niepokonani” – ul. Wolska 174/176.

kom/ nmk/

Data publikacji 27.07.2017, 13:27