SYNEKTIK SA (19/2017) Pozytywna opinia Komisji Bioetycznej dotycząca II fazy badań klinicznych kardioznacznika.

27.07.2017, 16:44aktualizacja: 27.07.2017, 16:44

Raport bieżący 19/2017

Zarząd Spółki Synektik S.A. (Spółka) informuje, że w dniu 26 lipca 2017 roku otrzymał pozytywną opinię w formie uchwały Komisji Bioetycznej nr 36/17 z dnia 20.07.2017 roku dotyczącą badania klinicznego znacznika PET ("kardioznacznika") do obrazowania perfuzji mięśnia sercowego u pacjentów z rozpoznaniem lub z podejrzeniem choroby wieńcowej (MPI).

Wydana decyzja Komisji Bioetycznej jest niezbędna do rozpoczęcia aktywnej fazy badania klinicznego z udziałem pacjentów w ramach prowadzonej II fazy badań klinicznych nad innowacyjnym kardioznacznikiem. Spółka spodziewa się zakończenia II fazy badań klinicznych w roku 2018. Całość kosztów badań klinicznych finansowana jest w ramach prestiżowego grantu Horyzont 2020.

Spółka w raporcie bieżącym ESPI nr 27/2016 informowała o zawarciu umowy na przeprowadzenie II fazy badań klinicznych. Otrzymana decyzja stanowi ważny etap w procesie II fazy badań klinicznych, które przebiegają zgodnie z harmonogramem przyjętym przez Spółkę.

Powyższa informacja została uznana przez Zarząd Synektik S.A. za istotną ze względu na strategiczne znaczenie projektu w rozwoju Grupy Kapitałowej Synektik.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz