Podatek od handlu detalicznego zostanie zawieszony do 2019 r.

28.07.2017, 22:21aktualizacja: 28.07.2017, 22:21

Resort finansów przygotuje nowelizację ustawy o podatku od sprzedaży detalicznej, która zawiesi stosowanie tego podatku do 1 stycznia 2019 r. - wynika z wykazu prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów.

W wykazie prac legislacyjnych napisano, że przepisy ustawy o podatku od sprzedaży detalicznej będą miały zastosowanie do przychodów ze sprzedaży detalicznej, osiągniętych od dnia 1 stycznia 2019 r.

"W efekcie nastąpi przedłużenie do dnia 31 grudnia 2018 r. zawieszenia stosowania przepisów ustawy o podatku od sprzedaży detalicznej. Skutkiem zmiany będzie kontynuacja zawieszenia stosowania ustawy o podatku od sprzedaży detalicznej, a potencjalni podatnicy podatku od sprzedaży detalicznej nie będą obowiązani do składania deklaracji podatkowych o wysokości podatku oraz do obliczania i wpłacania podatku od sprzedaży detalicznej - do końca 2018 r." - wyjaśniono.

Przygotowywana przez MF nowela ma wejść w życie 1 stycznia 2018 r.

W informacji o przyczynach i potrzebie wprowadzenia rozwiązań planowanych w projekcie napisano, że przepisy ustawy o podatku od sprzedaży detalicznej zostały zawieszone do 31 grudnia 2017 r. Wskazano, że 30 listopada 2016 r. Polska złożyła do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) skargę na decyzję Komisji Europejskiej z września 2016 r. wszczynającą postępowanie w sprawie polskiego podatku od sprzedaży detalicznej i nakazującą zawieszenie stosowania go. (PAP)

mmu/ maro/

Data publikacji 28.07.2017, 22:21