Szybki szacunek GUS: inflacja w lipcu wyniosła 1,7 proc. rok do roku

31.07.2017, 16:18aktualizacja: 31.07.2017, 16:18

Inflacja w lipcu br. wyniosła 1,7 proc. rok do roku, a w porównaniu z czerwcem tego roku mieliśmy do czynienia z kolejnym miesiącem deflacji; ceny spadły o 0,2 proc. - podał Główny Urząd Statystyczny w tzw. eksperymentalnym szybkim szacunku.

Ekonomiści ankietowani przez PAP Biznes szacowali, że ceny towarów i usług wzrosły rdr o 1,6 proc., a mdm spadły o 0,2 proc.

"Ceny towarów i usług konsumpcyjnych według eksperymentalnego szybkiego szacunku w lipcu 2017 r. w stosunku do poprzedniego miesiąca obniżyły się o 0,2 proc. (wskaźnik cen 99,8), a w porównaniu z analo­gicznym miesiącem ub. roku wzrosły o 1,7 proc. (wskaźnik cen 101,7)" - podał GUS w komunikacie.

Zastrzeżono, że dane te mają charakter wstępny i mogą ulec zmianie. Poinformowano ponadto, że dane ostateczne za lipiec 2017 r. zostaną opublikowane zgodnie z dotychczasowym harmonogramem ich udostępniania, tj. 11 sierpnia 2017 r. o godz. 14.

Zgodnie z poprzednimi danymi GUS inflacja w czerwcu wyniosła 1,5 proc. rdr, a w ujęciu miesięcznym ceny spadły o 0,2 proc. natomiast w maju inflacja wyniosła 1,9 proc. licząc w ujęciu rocznym, a w porównaniu z poprzednim miesiącem ceny nie zmieniły się. W kwietniu br. mieliśmy do czynienia z 2-proc. inflacją licząc rok do roku i 0,3 proc. w ujęciu miesięcznym. (PAP)

mmu/ amac/

Data publikacji 31.07.2017, 16:18