Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister M. Magierowski spotkał się z amerykańskim senatorem Edem Roycem (komunikat)

11.08.2017, 19:50aktualizacja: 11.08.2017, 19:50

- MSZ informuje:

Głównym tematem rozmowy wiceszefa MSZ z Przewodniczącym Komisji Spraw Zagranicznych Izby Reprezentantów USA była problematyka bezpieczeństwa.

W trakcie spotkania wiceminister Magierowski podziękował za aktywne zaangażowanie Kongresu w kwestię wspierania amerykańskiej obecności wojskowej w Europie. Wyraził również nadzieję na jej utrwalenie i dalszy rozwój. Senator zapewnił z kolei o swoim poparciu dla dalszej współpracy sojuszniczej z Polską i z zadowoleniem podkreślił wkład naszego kraju we wzmocnienie bezpieczeństwa regionalnego.

Rozmówcy poruszyli również kwestię konfliktu ukraińsko-rosyjskiego, dyskutowali także o spodziewanych skutkach ostatnich decyzji Kongresu USA ws. sankcji na Rosję. Rozmawiano również o narastającym napięciu międzynarodowym w związku z działaniami Korei Północnej oraz o stanowisku USA w tej sprawie. Omówiono ponadto zmieniającą się rolę Chin w polityce globalnej, w szczególności w Europie.

Przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych Izby Reprezentantów USA przebywa w Polsce w ramach podróży studyjnej, podczas której odwiedził także Litwę, Estonię oraz Rumunię.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ march/ skr/

Data publikacji 11.08.2017, 19:50