Pamiętaj. 23 SIERPNIA - Europejski Dzień Pamięci Ofiar Reżimów Totalitarnych

17.08.2017, 17:29aktualizacja: 17.08.2017, 17:29

Podział Europy - mapa
Pogodne sierpniowe popołudnie. Starszy pan, obserwując w parku zabawę swojego prawnuka, wspomina lato 1939 roku… Tak zaczyna się 30-sekundowy film edukacyjny przygotowany przez Europejską Sieć Pamięć i Solidarność z okazji Europejskiego Dnia Pamięci Ofiar Reżimów Totalitarnych. Spot będzie miał premierę 23 sierpnia, w rocznicę podpisania układu Ribbentrop-Mołotow.

23 sierpnia w 1939 r. ministrowie spraw zagranicznych III Rzeszy i Związku Radzieckiego, Joachim von Ribbentrop i Wiaczesław Mołotow, podpisali w Moskwie układ o nieagresji, znany współcześnie jako pakt Ribbentrop-Mołotow lub Hitler-Stalin. Najważniejszą częścią układu był dodatkowy, tajny protokół uzgadniający podział Europy Środkowowschodniej na niemiecką i sowiecką strefę wpływów. Ustalenia te doprowadziły do wybuchu II wojny światowej i stanowiły zapowiedź totalitarnej przemocy, masowych deportacji i mordów dokonywanych w imię nazizmu i komunizmu.

By przybliżyć i wyjaśnić szerszej publiczności znaczenie tych wydarzeń, Europejska Sieć Pamięć i Solidarność przygotowała edukacyjny spot w 6 wersjach językowych. Będzie go można obejrzeć po raz pierwszy właśnie 23 sierpnia na stronie Sieci: www.enrs.eu. Spot będzie również wyświetlony podczas międzynarodowej konferencji "The Heritage in 21st Century Europe of the Crimes Committed by Communist Regimes", która odbędzie się w Tallinie. Konferencja jest częścią corocznego spotkania ministrów sprawiedliwości państw Europy Środkowo-Wschodniej z okazji 23 sierpnia.

Sieć zachęca także do przypięcia 23 sierpnia znaczka z czarną wstążką - symbolem tego dnia. "Chcielibyśmy, aby gest ten stał się wyrazem pamięci o milionach ofiar reżimów totalitarnych; o więźniach obozów koncentracyjnych, obozów zagłady, sowieckich gułagów i stalinowskich więzień" - wyjaśnia Rafał Rogulski, dyrektor Sieci.

Każdy, kto chciałby otrzymać przypinkę, może ją zamówić, pisząc na adres e-mail: office@enrs.eu. Elektroniczna wersja jest do pobrania na stronie internetowej: www.enrs.eu/august-23-join-us (strona w języku angielskim). Organizatorzy zachęcają do włączenia się w długofalową kampanię mającą na celu utrwalenie w świadomości Europejczyków daty 23 sierpnia jako symbolu pamięci o ofiarach reżimów totalitarnych XX wieku.

Europejska Sieć Pamięć i Solidarność

ESPS jest międzynarodowym przedsięwzięciem, które ma na celu badanie, dokumentowanie oraz upowszechnianie wiedzy na temat historii Europy XX wieku i sposobów jej upamiętniania ze szczególnym uwzględnieniem okresu dyktatur, wojen i społecznego sprzeciwu wobec zniewolenia. Członkami Sieci są: Niemcy, Polska, Słowacja, Węgry oraz Rumunia. Status obserwatora mają Austria, Łotwa, Czechy i Albania. Więcej: www.enrs.eu.

KONTAKT:

Kamilla Rejmer