Przekazanie urzędu Konsula Austrii w Łodzi

24.08.2017, 18:33aktualizacja: 24.08.2017, 18:33

28 sierpnia 2017 r. wieloletni austriacki konsul honorowy w Łodzi, prof. Szczepan Miłosz, przekaże swój urząd łódzkiemu przedsiębiorcy Pawłowi Zynerowi. Tym samym zakończy się 20-letni okres w historii konsulatu, który po pierwszym etapie funkcjonowania w latach 1925-1938 podjął na nowo działalność dopiero w 1997 r. pod kierownictwem konsula honorowego Szczepana Miłosza. Ambasador Austrii w Polsce, dr Thomas M. Buchsbaum, podziękował profesorowi Miłoszowi, wybitnemu znawcy Austrii, za jego 20-letnią, niezwykle profesjonalną i pełną zaangażowania pracę, zwieńczoną licznymi sukcesami na różnych polach - od gospodarki przez kulturę po medycynę.

Łódź oraz województwo łódzkie są, jak stwierdził Ambasador Buchsbaum, "pod wieloma względami powiązane z Austrią: historycznie, gospodarczo, politycznie, jak również w sferze kultury i nauki; od tragicznych skutków terroru narodowosocjalistycznego aż po dzień dzisiejszy, kiedy to województwo łódzkie i jego stolica zaliczają się do tych regionów Polski, które utrzymują z Austrią najintensywniejsze relacje".

"Bardzo się cieszę, że w osobie pana Pawła Zynera jako konsula honorowego Austria zyskała wybitnego przedstawiciela województwa łódzkiego, który dzięki wieloletnim osobistym doświadczeniom doskonale zna Austrię, ma tam wielu znajomych i przyjaciół. Ale także kogoś, kto pochodzi z Łodzi i dzięki swojemu zaangażowaniu stworzył tutaj działające z sukcesem przedsiębiorstwo; kogoś, kto jest tu dobrze znany i ceniony" - tak Ambasador Buchsbaum opisuje nowego konsula honorowego.

Paweł Zyner, jak sam o sobie mówi, jest "gastronomem i przedsiębiorcą odpowiadającym w sumie za siedem restauracji, firmę cateringową oraz działający na skalę międzynarodową sklep z alkoholami". Za cel stawia sobie m.in. rozbudowanie kontaktów ze Styrią oraz zainicjowanie współpracy z Salzburgiem i Górną Austrią. "W tym kontekście myślę na przykład o partnerstwie Łodzi z jakimś podobnym austriackim miastem oraz o współpracy polskich i austriackich szkół turystycznych" - wyjaśnia Zyner.

Wieloletnie i intensywne relacje Austrii z województwem łódzkim

Współczesne powiązania Austrii z Łodzią sięgają daleko wstecz. W skutek narodowosocjalistycznego terroru 10 tys. austriackich Żydów i Romów zostało wywiezionych do KL Litzmannstadt, a następnie wyruszyło ze Stacji Radegast w ostatni etap deportacji do narodowosocjalistycznych obozów zagłady. Wystawa prezentowana w tzw. Kuźni Romów w Łodzi (część Oddziału Stacji Radegast Muzeum Tradycji Niepodległościowych w Łodzi, ul. Wojska Polskiego 84) pokazuje m.in. różne oblicza horroru, jaki przeżyli austriaccy Romowie w tzw. Zigeunerlager.

Obecnie na terenie województwa łódzkiego działa 40 austriackich firm - w sektorze budowlanym, produkcji oraz usług - a liczba ta stale wzrasta dzięki dobrym wskaźnikom polskiej gospodarki oraz korzystnemu położeniu Łodzi i dobrym połączeniom komunikacyjnym. Roczne obroty handlowe między Austrią a województwem łódzkim wynoszą 900 mln zł., dzięki czemu województwo łódzkie jest jednym z czołowych partnerów handlowych spośród wszystkich polskich województw. Koronnymi austriackimi projektami w Łodzi są Hotel Andel’s oraz budowany przez tego samego inwestora biurowiec Ogrodowa 8, a także znajdująca się w Łodzi główna siedziba austriackiego towarzystwa ubezpieczeniowego UNIQA. Aktywne partnerstwo województwa łódzkiego z austriackim krajem związkowym Styria sprzyja dalszemu zacieśnianiu bliskich stosunków w sferach gospodarki, medycyny i nauki.

Łódź, jako miasto kultury, jest dla Austrii ważnym partnerem kulturalnym i naukowym. Przed czterema laty światowej sławy austriacki reżyser filmowy Michael Haneke otrzymał tytuł doktora honoris causa - również znanej na całym świecie - łódzkiej Szkoły Filmowej. Zaś niespełna pół roku temu orkiestra Filharmonii Łódzkiej im. Artura Rubinsteina zagrała cieszący się dużym zainteresowaniem koncert galowy w Złotej Sali wiedeńskiej Musikverein, w której odbywa się koncert noworoczny Filharmoników Wiedeńskich.

Nowy budynek Konsulatu Austrii znajduje się przy ul. Juliana Tuwima 17a - "Dom Otto Gehlinga", 90-010 Łódź. Konsulat dostępny jest pod numerem telefonu: 600 828 200 bądź pod adresem: sekretariat@konsulat-austrii-lodz.pl.

KONTAKT:

ul. Gagarina 34, 00-748 Warszawa