SERINUS ENERGY INC. (35/2017) Aktualizacja informacji o działalności operacyjnej Spółki w Tunezji

28.08.2017, 17:00aktualizacja: 28.08.2017, 17:00

Raport bieżący 35/2017

Działając na podstawie art. 62 ust. 8 ustawy o ofercie oraz w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 33/2017, dotyczącego zawieszenia produkcji na terenie pól Sabria i Chouech Es Saida w Tunezji, Kierownictwo SERINUS ENERGY INC. ("Serinus" lub "Spółka") informuje, że w Kanadzie za pomocą systemu SEDAR przekazywana jest aktualizacja informacji o działalności operacyjnej Spółki w Tunezji. Spółka została poinformowana przez Entreprise Tunisienne D'Activites Petrolieres ("ETAP"), że protesty w gubernatorstwach Kebili i Tataouine zostały zakończone. Potwierdziły to napływające z Tunezji wiadomości i artykuły obwieszczające zakończenie protestów.

Trwające na południu kraju protesty dotyczące zatrudnienia i rozwoju doprowadziły do blokady wszelkiej działalności prowadzonej na polach naftowych w południowej części Tunezji, w tym na należącym do Spółki polu Sabria.

Chociaż koniec protestów to zasadniczy, pozytywny pierwszy krok na drodze Spółki do przywrócenia wydobycia ropy i gazu w Tunezji, Spółka będzie kontynuowała dialog z władzami Tunezji i z ETAP - swoim parterem na polu Sabria w celu ustalenia, czy mogła będzie wznowić produkcję na swoich polach naftowych w bezpiecznym środowisku, oferującym wystarczającą pewność, że w dającej się przewidzieć przyszłości nie wystąpią dalsze zakłócenia produkcji. Ponadto Spółka nie prowadziła rozmów ani nie otrzymała powiadomień z Ministerstwa Energetyki lub Ministerstwa Spraw Społecznych dotyczących warunków, jakie zaproponowano w celu zakończenia protestów. Serinus nie podjął żadnych zobowiązań co do dodatkowego zatrudnienia lub składek na cele socjalne, dając jasno do zrozumienia w swoich rozmowach z władzami i ETAP, że Spółka będzie działać ze swoim parterem i interesariuszami na rzecz zachowania w obecnych trudnych warunkach rynkowych stopy zwrotu z inwestycji.

Niniejszy tekst stanowi tłumaczenie wybranych części informacji prasowej powstałej oryginalnie w języku angielskim przekazywanej do publicznej wiadomości przez Spółkę na terytorium państwa jej siedziby poprzez system SEDAR, która w pełnej treści jest dostępna w języku angielskim na stronie internetowej www.sedar.com po wpisaniu nazwy Spółki SERINUS ENERGY INC. pod adresem: http://www.sedar.com/search/search_form_pc_en.htm. Ponadto tłumaczenie pełnej treści informacji prasowej Spółka udostępnia na stronie internetowej www.serinusenergy.com

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz