Szydło w Katowicach: nowoczesne górnictwo to przyszłość polskiej gospodarki

29.08.2017, 12:33aktualizacja: 29.08.2017, 12:33

Górnictwo jest dla polskiej gospodarki niezwykle ważne i będzie ważne, ale to będzie nowoczesne górnictwo - oświadczyła we wtorek w Katowicach premier Beata Szydło. - Takiego górnictwa chcemy i takie budujemy - dodała.

Premier Szydło bierze udział w otwarciu Międzynarodowych Targów Górnictwa, Przemysłu Energetycznego i Hutniczego "Katowice 2017”. "Te targi pokazują, jak dużo nowoczesnych technologii i nowoczesności w górnictwie może być. I to jest przyszłość polskiego górnictwa i to jest przyszłość polskiej gospodarki" - mówiła szefowa rządu.

Jak dodała, to też okazja by powiedzieć z Katowic, "ze stolicy Śląska i ze stolicy polskiego przemysłu i górnictwa", że górnictwo jest dla polskiej gospodarki niezwykle ważne i to będzie nowoczesne górnictwo.

Premier Szydło mówiła też, że jednym z pierwszych trudnych zadań jej rządu było rozwiązanie problemów górnictwa, doprowadzenie do jego reformy, ale i danie branży przyszłości. I tak się stało - podkreśliła.

"Podziękowania należą się wszystkim szefom spółek górniczych i energetycznych, którzy bardzo ciężko pracują nad tym, żeby ten projekt się powiódł" - mówiła Szydło, dodając, że dziękuje też wszystkim pracownikom i załogom, które "podeszły z wielkim zrozumieniem do tych projektów i zmian".

"Dzisiaj to jest nasz wspólny sukces, że możemy w Katowicach powiedzieć w 2017 r., że przed polskim górnictwem i polską energetyką jest dobra perspektywa, dobra przyszłość" - mówiła premier.(PAP)

autor: Wojciech Krzyczkowski

edytor: Marek Michałowski