PKO BP: złożenie on-line wniosku na 500+ do 31 sierpnia zapewni ciągłość wypłat

30.08.2017, 14:40aktualizacja: 30.08.2017, 14:40

Do końca sierpnia klienci PKO Banku Polskiego oraz Inteligo mogą on-line złożyć wniosek w ramach programu Rodzina 500+; kompletny i prawidłowo wypełniony dokument złożony na czas gwarantuje ciągłość w otrzymaniu świadczenia - poinformował bank.

Jak poinformował w komunikacie PKO BP, bank utrzymuje pozycję lidera w liczbie złożonych wniosków on-line.

"Od początku sierpnia ich liczba wzrosła do 150 tys. - to 1/3 wszystkich wniosków złożonych drogą internetową. Od kwietnia 2016 roku do dziś klienci złożyli ich w sumie ponad 330 tys. Na wysłanie wniosku na kolejny okres pozostało tylko dwa dni jeśli ma być zachowana ciągłość wypłat" - czytamy w komunikacie.

Bank zapewnia, że wnioski składane z poziomu serwisu transakcyjnego banku są bezpieczne i łatwe w obsłudze. "Wystarczy wejść po zalogowaniu do konta w zakładkę e-urząd. Część danych, takich jak: imię, nazwisko, pesel, adres zameldowania, nr telefonu, adres email i numer rachunku bankowego, zostanie uzupełniona automatycznie, co znacznie przyspiesza jego wypełnienie. Następnie dane z wypełnionego wniosku są przesyłane do systemu administracji publicznej Emp@tia. Na wskazany we wniosku adres e-mail wysyłane jest Urzędowe Poświadczenie Odbioru tzw. UPO. Weryfikacją wniosku, przetwarzaniem danych i wypłatą świadczeń zajmuje się właściwy organ administracji wskazany przez osobę wnioskującą" - napisano.

Bank przypomina, że wniosek w ramach programu Rodzina 500+ należy składać co roku. (PAP)

aop/ pad/

Data publikacji 30.08.2017, 14:40