10 000 seniorów z całej Polski pojawi się w Warszawie na IV Ogólnopolskiej Paradzie "Dojrzałych Wspaniałych"

28.08.2017, 12:34aktualizacja: 28.08.2017, 12:34

Parada Seniorów
Parada odbywająca się w sobotę 2 września to wielkie święto społeczności 60+. Swój udział w nim oraz w towarzyszącym mu Pikniku Pokoleń, potwierdzili uczestnicy z ponad 110 miejscowości ze wszystkich województw. Wydarzenie organizuje tradycyjnie Fundacja ZACZYN (www.zaczyn.org).

„Parada to święto wdzięczności za życie. Spotykamy się, by być razem i pokazać, że nas seniorów nie można traktować stereotypowo i powierzchownie - mówi 79-letnia DJ Wika, najstarsza prezenterka muzyki w Polsce, która tradycyjnie poprowadzi Paradę na muzycznej mobilnej scenie.

„Idąc w paradzie pokazujemy, że seniorzy nie chcą żyć w cieniu, z dala od innych. Rosnąca grupa osób 60+ ma wielki potencjał społecznego działania, ale też liczne problemy, którymi w większym stopniu powinny interesować się władze publiczne” - tłumaczy Przemysław Wiśniewski, prezes Fundacji ZACZYN.

Parada wyruszy 2 września o godz. 12:00 z Ronda de Gaulle’a w Warszawie. Stamtąd uczestnicy przejdą na teren Kampusu Głównego Uniwersytetu Warszawskiego, gdzie odbędzie się Piknik Pokoleń. Dla uczestników zagra zespół Tercet Egzotyczny, po koncercie odbędzie się największy międzypokoleniowy dancing w Polsce prowadzony przez DJ Wikę, na którym organizatorzy spodziewają się nawet 10 000 gości.

Całemu wydarzeniu będzie towarzyszyć kampania społeczna „Odważ się na zmiany”, przygotowana przez Fundację ZACZYN i Promedica24 (www.promedica24.com.pl). W ramach akcji uczestnicy Parady będą mogli wysłuchać ciekawych dyskusji z udziałem m.in. Beaty Pawlikowskiej, Krystyny Mazurówny czy Konrada Gacy. Odbędą się liczne warsztaty, na uczestników czekać będzie bezpłatny poczęstunek.

W tym roku partnerem strategicznym Parady została Grupa Adamed. Wydarzenie współfinansuje Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej oraz Urząd m. st. Warszawy.

Patronami wydarzenia są Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Rafalska, marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik, prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz, rektor Uniwersytetu Warszawskiego Marcin Pałys.

KONTAKT:

tel. kom. +48 534 701 114