Wzrasta innowacyjność polskich województw - wynika z raportu "Indeks Millennium"

05.09.2017, 14:12aktualizacja: 05.09.2017, 14:12

Indeks Millennium 2017 - okładka
Innowacyjność Polski rośnie nie tylko w skali całego kraju, ale również na poziomie regionalnym wskazują wyniki raportu "Indeks Millennium - Potencjał Innowacyjności Regionów 2017". Na pierwszym miejscu rankingu znalazło się mazowieckie, jednak pozostałe województwa szybko nadrabiają dystans do lidera.

W czołówce województw o największym potencjale innowacyjności utrzymują się niezmiennie 4 województwa mazowieckie, małopolskie, dolnośląskie oraz pomorskie. Są to regiony, w których dominującą rolę odgrywają aglomeracje miejskie warszawska, krakowska, wrocławska i trójmiejska. W ostatnim czasie można jednak zauważyć zmniejszenie dystansu między Mazowszem, a pozostałą trójką.

"Skrócenie dystansu do mazowieckiego wynika przede wszystkim z tego, że województwa małopolskie, dolnośląskie oraz pomorskie od kilku lat dynamicznie i relatywnie szybciej niż lider zestawienia, zwiększają wydatki na badania i rozwój, a także ilość osób pracujących w tym sektorze. Przyczyn zjawiska należy także upatrywać w silnym rozwoju innowacyjnego przemysłu i usług - mówi Adam Berent, dyrektor Departamentu Ratingu w Banku Millennium i jeden z autorów raportu. - Istotnym motorem rozwoju województw goniących Mazowsze są również aktywnie działające specjalne strefy ekonomiczne, które z sukcesem przyciągają kapitał. Kolejnym czynnikiem jest rozwój infrastruktury transportowej i edukacyjnej oraz coraz prężniej działające ośrodki przedsiębiorczości, takie jak centra transferu technologii i innowacj" - dodaje ekspert.

Indeks Millennium - Potencjał Innowacyjności Regionów 2017

W porównaniu do ubiegłego roku większość województw (z wyjątkiem podkarpackiego, łódzkiego, śląskiego, lubuskiego i opolskiego) osiągnęło wyższą średnią punktów w 6 kategoriach składających się na potencjał innowacyjności. Co ciekawe w ciągu kilku ostatnich lat, największy rozwój potencjału innowacyjności osiągnęło województwo lubelskie. Swój awans zawdzięcza głównie rosnącej liczbie wydanych patentów (ponad trzykrotny wzrost w ciągu 5 lat). Dobre wyniki odnotowało również województwo podkarpackie. Na szczególne wyróżnienie zasługuje jego skok w wydajności pracy. Wynika on z prowadzonej w regionie polityki inwestowania w innowacyjne branże, szczególnie w lotnictwo i kosmonautykę.

Indeks Millennium 2017 i 2016 - porównanie wyników

Najniższe pozycje w rankingu zajęły województwa świętokrzyskie, warmińsko-mazurskie i lubuskie. Jest to przede wszystkim wynik niskiej wydajności pracy, małych nakładów na badania i rozwój w relacji do PKB, małej liczby osób pracujących w tym sektorze, a także najniższej w kraju liczby studentów i wydanych patentów. Przyczyn zjawiska należy również szukać w relatywnie niskim uprzemysłowieniu tych regionów oraz słabym rozwoju sektora usług, infrastruktury transportowej, edukacyjnej i badawczo-rozwojowej.

Indeks Millennium 2017 - 6 kryteriów innowacyjności

"Indeks Millennium - Potencjał Innowacyjności Regionów 2017" jest autorskim badaniem opracowanym przez analityków Banku Millennium z wykorzystaniem ostatnich dostępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego i bazy Pont Info. Wynik w rankingu powstał z sumowania wyników w 6 kategoriach, które według ekspertów banku w największym stopniu wpływają na potencjał innowacyjności regionów wydajność pracy, stopa wartości dodanej, wydatki na badania i rozwój (B+R), liczba studentów, liczba pracujących w B+R i liczba wydanych patentów. Tegoroczna edycja "Indeksu Millennium" została uzupełniona o analizę wyników województw w latach 2010 - 2015 oraz o porównania międzybranżowe.

Cały raport jest dostępny na stronie: https://www.bankmillennium.pl/o-banku/centrum-prasowe

Data publikacji 05.09.2017, 14:12
Źródło informacji Bank Millennium