ERGIS SA (40/2017) Opóźniona informacja poufna - rozpoczęcie negocjacji cenowych, dotyczących nabycia 100 % udziałów w spółce produkującej folie polietylenowe w jednym z krajów należących do UE.

15.09.2017, 19:01aktualizacja: 15.09.2017, 19:01

Raport bieżący 40/2017

Zarząd Ergis S.A. (Emitent) z siedzibą w Warszawie, działając na podstawie Art. 17 ust. 1 i 4 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Europy nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 roku w sprawie nadużyć na rynku, oraz uchylających dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Rozporządzenie MAR), podaje do publicznej wiadomości opóźnioną informację poufną:

" W dniu 21 Sierpnia 2017 r. Zarząd Ergis S.A (Emitent) rozpoczął negocjacje cenowe dotyczące zakupu 100 % udziałów w spółce produkującej folie polietylenowe, zlokalizowanej, na terenie Unii Europejskiej, poza granicami Polski. Emitent jest zainteresowany zakupem udziałów za cenę stanowiącą pięciokrotność oszacowanego przez Emitenta na ok 8 mln PLN zysku EBITDA, generowanego przez tę spółkę. "

Zdaniem Emitenta opóźnienie podania do wiadomości informacji poufnej nie wprowadza w błąd opinii publicznej, ponieważ ERGIS.SA wielokrotnie informował, że dopuszcza możliwość rozwoju Grupy poprzez przejęcia innych firm.

Opóźnienie przekazania niniejszej informacji poufnej spełnia warunki określone w Rozporządzeniu MAR także z uwagi na okoliczność, że jej niezwłoczne ujawnienie mogłoby naruszyć prawnie uzasadnione interesy Spółki poprzez możliwy negatywny wpływ na wyniki negocjacji.

Natychmiastowe ujawnienie informacji o negocjacjach cenowych mogłoby mieć wpływ na zachowania konkurencji, która mogłaby podjąć negocjacje z podmiotem oferującym sprzedaż udziałów w Spółce, co mogłoby doprowadzić do zniweczenia transakcji.

Ponadto, poinformowanie rynku o toczących się negocjacjach na zbyt wczesnym etapie - kiedy prawdopodobieństwo porozumienia miedzy stronami jest niskie - mogłoby spowodować niewłaściwą ocenę tej informacji i jej potencjalnego wpływu na wartość Spółki przez opinię publiczną.

Z uwagi na fakt że Emitent otrzymał dziś informację, że proponowana cena nie została zaakceptowana dalsze negocjacje nie będą prowadzone, co powoduje ustanie przyczyn dalszego opóźnienia informacji

Podstawa prawna:

Art. 17 ust. 1 MAR