Delegacja PE: Polski rząd wstrzyma wycinkę Puszczy Białowieskiej

19.09.2017, 15:32aktualizacja: 19.09.2017, 15:32

Przedstawiciele polskiego rządu zadeklarowali, że są gotowi wstrzymać wycinkę Puszczy Białowieskiej, zgodnie z decyzją Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości - powiedzieli przedstawiciele Parlamentu Europejskiego na wtorkowej konferencji prasowej.

Przebywająca w Polsce delegacja Komisji Środowiska PE spotkała się w poniedziałek m.in. z przedstawicielami rządu polskiego i dyrekcji Lasów Państwowych.

"Zrozumieliśmy, że strona polska jest gotowa dostosować się do rozwiązań przejściowych i wstrzymać wycinkę Puszczy" - powiedział na konferencji szef delegacji PE Alojz Peterle.

28 lipca br. Europejski Trybunał Sprawiedliwości nakazał Polsce wstrzymać wycinkę Puszczy do czasu rozstrzygnięcia sprawy.

Towarzyszący delegacji europoseł PSL Andrzej Grzyb potwierdził w rozmowie z dziennikarzami, że wycinka ma zostać wstrzymana jeszcze dziś.

Z kolei inny członek delegacji Seb Dance dodał, że wyręb ma być ograniczony do czynności koniecznych ze względów bezpieczeństwa.(PAP)

pś/ maro/

Data publikacji 19.09.2017, 15:32