Polityka i społeczeństwo

MSZ: spotkanie szefów polskiej i maltańskiej dyplomacji w Warszawie (komunikat)

29.09.2017, 20:14aktualizacja: 29.09.2017, 20:14

- MSZ informuje:

Kwestie europejskie, w tym przyszłość UE i brexit, a także europejska polityka sąsiedztwa oraz relacje dwustronne między Polską i Maltą były głównymi tematami dzisiejszego spotkania ministra Witolda Waszczykowskiego i szefa maltańskiej dyplomacji Carmelo Abeli.

Omawiając przyszłość UE ministrowie zgodzili się, że reforma Unii jest niezbędna, a o kierunkach dalszych działań powinny zdecydować w drodze consensusu wszystkie państwa członkowskie. Minister Waszczykowski podkreślił także, że Polska sprzeciwia się idei budowania „Europy wielu prędkości”. – Równolegle do brexitu powinniśmy prowadzić debatę nad reformą Unii Europejskiej. Powinniśmy iść w kierunku poszukiwania współpracy i próbować rozwiązać problemy przed jakimi stoi UE w formule 28, a potem 27 państw, zamiast mnożyć propozycje dzielenia Unii – zaznaczył szef polskiego MSZ.

Szefowie dyplomacji Polski i Malty zgodnie uznali, że przed Europą stoi wiele wyzwań związanych m.in. z problemem migracji oraz sytuacją na Ukrainie i w regionie śródziemnomorskim. Rozmawiając na temat wymiaru polityki sąsiedztwa ministrowie wyrazili pogląd, że UE musi być jednakowo aktywna na Południu i na Wschodzie, gdzie potrzebne są nieustające działania oraz inicjatywy stabilizujące sytuację i służące demokratycznym przemianom. Szef polskiego MSZ przypomniał, że Polska systematycznie zwiększa swoje zaangażowanie w południowym sąsiedztwie. – Informowałem o sytuacji na wschód od Polski, o sytuacji konfliktowej między Rosją i Ukrainą, ale też o tym, że jesteśmy zainteresowani rozwiązywaniem konfliktów, jakie rodzą się na południe od Europy – zapewnił minister Waszczykowski. Obaj ministrowie wyrazili również przekonanie, że najważniejszym wydarzeniem dla naszych wschodnich sąsiadów będzie listopadowy szczyt Partnerstwa Wschodniego, który powinien przynieść wymierne rezultaty, w interesie państw partnerskich.

Wizyta szefa maltańskiej dyplomacji była również okazją do podpisania Umowy o reprezentacji wizowej, umożliwiającej Polsce i Malcie wzajemne reprezentowanie się w procesie rozpatrywania wniosków o wizy. – Ta umowa jest pierwszą tego rodzaju umową podpisaną między Polską a Maltą. Jest to kolejny kamień milowy w naszych relacjach, który otwiera nowe aspekty w naszej współpracy dwustronnej – podkreślił minister Abela. Pierwszym krajem, w którym zgodnie z umową Polska będzie reprezentować Maltę w kwestiach wizowych, jest Iran.

kom/ march/

Data publikacji 29.09.2017, 20:14