MR: niemal 9 mld zł na inwestycje transportowe (komunikat)

03.10.2017, 14:54aktualizacja: 03.10.2017, 14:54

- MR informuje:

II linia warszawskiego metra, tunel kolejowy w Łodzi, nowe i modernizowane linie tramwajowe w kilku polskich miastach – to tylko niektóre przedsięwzięcia, które zostaną wsparte unijnym dofinansowaniem. Umowy podpisano dziś dla 14 projektów. Ich łączna wartość to 8,8 mld zł, z czego 4,9 mld zł stanowią środki Programu Infrastruktura i Środowisko (POIiŚ).

Dziesięć inwestycji to projekty z zakresu niskoemisyjnego transportu publicznego, obejmujące: budowę dwóch odcinków II linii metra, budowę nowych tras tramwajowych, nowy tabor tramwajowy i autobusowy. Realizowane będą w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Bydgoszczy, Gliwicach i Jaworznie. Dotacja unijna wynosi prawie 3 mld zł. W sumie zawarto już 35 umów o wartości ponad 13 mld zł, w tym prawie 7 mld zł to dofinansowanie UE (to prawie 68% alokacji POIŚ na transport miejski).

Dwa projekty dotyczą miejskich inwestycji drogowych: M. st. Warszawy oraz Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej. Przeznaczono na nie pond 210 mln zł z POIiŚ. Dotychczas w tym obszarze podpisano 32 umowy na kwotę ponad 39 mld zł. Ok. 19,4 mld zł to dofinansowanie UE, czyli 59% budżetu programu na drogi.

Pozostałe to warte 1,75 mld zł przedsięwzięcia dotyczące transportu kolejowego, realizowane w województwie łódzkim oraz dolnośląskim. W sumie w sektorze kolejowym zawarto 24 umowy na kwotę blisko 13,7 mld zł – prawie 9 mld zł to dotacja unijna (44,1% alokacje na kolej w programie).

Więcej informacji znajduje się w załączniku.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ march/ bos/

Data publikacji 03.10.2017, 14:54