W Belgradzie startuje 1. Festiwal Filmów Polskich „Wisła”

06.10.2017, 15:13aktualizacja: 06.10.2017, 15:13

Wisła
6 października w „The GRAD European Centre for Culture” odbędzie się otwarcie Festiwalu Filmów Polskich „Wisła” w Serbii. Projekcje w Belgradzie potrwają do 29 października. Polskie filmy zaprezentujemy również mieszkańcom Niszu w dniach 17-20 października w „The Pupets Theatre”.

Festiwal otworzy komedia „Planeta singli” w reżyserii Mitji Okorna, ukazująca historię romantycznej Ani, która postanawia wziąć udział w reality show ukazującym prawdziwą twarz facetów flirtujących w sieci.

W Belgradzie pokażemy również ujmujący dramat „Chemia”. Reżyser Bartosz Prokopowicz spotka się z widzami po projekcji filmu. Jest to opowieść o niezwykłej miłości dwójki młodych ludzi balansujących na granicy życia i śmierci.

Serbskim widzom zaprezentujemy także dramat Jacka Lusińskiego „Carte Blanche”. Film przedstawia inspirowaną prawdziwymi wydarzeniami historię Kacpra - nauczyciela, który dowiaduje się, że cierpi na poważną chorobę, powodującą stopniową utratę wzroku.

Kolejnym tytułem, który zaproponujemy mieszkańcom Belgradu będzie „Warsaw by night” Natalii Korynckiej-Gruz. Cztery kobiety w różnym wieku, poszukując bliskości, przemierzają Warszawę. Przypadkiem i nieświadome siebie nawzajem mijają się w Klubie „Warsaw by Night".

Ocenie widzów oddamy znakomity debiut Łukasza Grzegorzka „Kamper”. Główni bohaterowie Mania i Kamper tworzą młode małżeństwo, które przechodzi duży kryzys. W fabułę reżyser sprawnie wplótł elementy groteskowe i satyryczne, a poprzez rewelacyjne dialogi nakreślił barwny portret pokolenia, które lubuje się we wszechobecnych skrótach, mocnych słowach i błyskawicznych skojarzeniach.

„Obce Niebo” w reżyserii Dariusza Gajewskiego opowiada historię pary imigrantów z Polski, którzy nie do końca odnajdują się w nowym świecie. Ich kłamstwa odbijają się na zagubionej córce, co prowadzi do problemów z surową szwedzką placówką socjalną.

Oprócz filmów fabularnych serbska publiczność będzie mogła zapoznać się z najciekawszymi etiudami Warszawskiej oraz Łódzkiej Szkoły Filmowej.

Mieszkańców Belgradu zaprosimy także na wieczór z polską kuchnią, podczas którego odbędą oni kulinarną podróż po różnych zakątkach Polski w akompaniamencie muzyki serwowanej przez DJ-a Ewox.

Szczegóły na: www.festiwalwisla.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 06.10.2017, 15:13
Źródło informacji Festiwal Filmów Polskich „Wisła”