TAURON POLSKA ENERGIA SA (39/2017) Wpłynięcie ostatniego pozwu w związku z wypowiedzeniem długoterminowych umów na zakup energii i praw majątkowych

16.10.2017, 16:32aktualizacja: 16.10.2017, 16:32

Raport bieżący 39/2017

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 35/2017 z 20 lipca 2017 r., 37/2017 z 3 sierpnia 2017 r. oraz 38/2017 z 21 sierpnia 2017 r. Zarząd TAURON Polska Energia S.A. ("Emitent") informuje, że w dniu 16 października 2017 r. wpłynął do Emitenta pozew Nowy Jarosław Wind Invest sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przeciwko Emitentowi z dnia 30 czerwca 2017 r. o zapłatę odszkodowania w kwocie 27 mln zł oraz ustalenie odpowiedzialności za szkody, które mogą wyniknąć w przyszłości z czynów niedozwolonych, w tym z czynów nieuczciwej konkurencji, o wartości szacowanej przez spółkę powodową na kwotę 197,8 mln zł. Jest to ostatni z zapowiadanych czterech pozwów spółek Grupy Wind Invest w przedmiotowej sprawie.

Sprawa zawisła przed Sądem Okręgowym w Katowicach. Podstawą faktyczną żądania pozwu, według twierdzeń spółki powodowej, jest wypowiedzenie przez spółkę zależną Emitenta: Polska Energia - Pierwsza Kompania Handlowa sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie umów długoterminowych sprzedaży energii elektrycznej i sprzedaży praw majątkowych wynikających ze świadectw pochodzenia. O wypowiedzeniu ww. umów Emitent informował w raporcie bieżącym nr 7/2015 z dnia 19 marca 2015 r.

Emitent przystąpił do analizy treści pisma i załączonych dokumentów oraz przygotowania odpowiedzi na pozew w zakreślonym przez sąd 30-dniowym terminie.

Wstępna ocena uzasadnienia żądań pozwu wskazuje na ich całkowitą bezzasadność.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz