MC najpopularniejsza e-usługa w nowej odsłonie (komunikat)

24.10.2017, 18:06aktualizacja: 24.10.2017, 18:06

- MC informuje:

Już teraz za pośrednictwem strony Obywatel.gov.pl można skorzystać z nowego, uproszczonego formularza najpopularniejszej e-usługi – pisma ogólnego do urzędu.

Tylko w tym roku z usługi tej obywatele skorzystali ponad 1,4 mln razy. To oznacza, że każdego dnia, za pośrednictwem platformy ePUAP do urzędów wpływa niemal 5 tysięcy takich pism. Usługa „Pismo ogólne do urzędu” służy m.in. do zadawania pytań, pisania wyjaśnień, zażaleń, żądań i próśb oraz przesyłania wniosków we wszystkich sprawach, dla których nie istnieją oddzielne formularze usług.

Teraz Ministerstwo Cyfryzacji i Centralny Ośrodek Informatyki przygotowały nowy formularz tej usługi. Formularz posiada przejrzysty układ i jest w pełni intuicyjny. Zmienił się sposób dodawania załączników - akceptowane są załączniki do 500 MB. Poprawiony został również sposób adresowania samego pisma.

W załączniku znajduje się grafika nt. tego, do kogo najczęściej kierowane są pisma ogólne.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/nmk/

Data publikacji 24.10.2017, 18:06