18 pociągów PKP Intercity będzie miało postój w nocy z soboty na niedzielę

25.10.2017, 15:01aktualizacja: 25.10.2017, 15:01

18 pociągów PKP Intercity, które będą w trasie w trakcie zmiany czasu z godziny 3. na 2. w nocy z soboty na niedzielę, zatrzyma się na najbliższej stacji, aby dotrzeć do celu zgodnie z obowiązującym rozkładem jazdy - poinformowało PKP Intercity.

W najbliższy weekend w Polsce oraz innych krajach Europy zmieniamy czas z letniego na zimowy. Oznacza to, że w nocy z 28 na 29 października będziemy cofać wskazówki zegarów z godziny 3. na 2.

"W związku z tym 18 pociągów PKP Intercity, będących wówczas w trasie, zatrzyma się na najbliższej stacji, aby dotrzeć do celu zgodnie z obowiązującym rozkładem jazdy" - poinformowała w komunikacie spółka.

Jak tłumaczy PKP Intercity, zmiana czasu letniego na zimowy wiąże się z wdrożeniem specjalnej procedury przez przewoźników kolejowych w kraju oraz całej Europie.

"Polega ona na wprowadzeniu postoju pociągów w nocy z 28 na 29 października na najbliższych stacjach, z których składy wyruszą w dalszą podróż według bieżących godzin odjazdów" - czytamy.

Spółka wyjaśnia, że dla każdego z tych 18 pociągów PKP Intercity jest ułożony indywidualny rozkład jazdy.

"Godziny przyjazdu składów do stacji docelowych nie ulegną zmianom. Na przykład pociąg TLK Ustronie relacji Kraków – Kołobrzeg zatrzyma się na stacji w Iławie Głównej o godzinie 02.26 starego czasu, a odjedzie w dalszą trasę o 02.28 nowego czasu" - tłumaczy przewoźnik.

PKP Intercity informuje, że więcej informacji na temat dokładnych godzin kursowania pociągów w nocy z 28 na 29 października, pasażerowie mogą uzyskać za pośrednictwem strony Intercity.pl, profilu przewoźnika na Facebooku, infolinii pod numerem 703 200 200 czy u konduktorów w pociągach. (PAP)

autor: Aneta Oksiuta

aop/ dym/