Polityka i społeczeństwo

MSZ: wizyta ministra Witolda Waszczykowskiego w Watykanie (komunikat)

25.10.2017, 19:30aktualizacja: 25.10.2017, 19:30

- MSZ informuje:

- Cieszymy się na perspektywę współpracy ze Stolicą Apostolską w kontekście niestałego członkostwa Polski w Radzie Bezpieczeństwa ONZ – powiedział minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski podczas spotkania z kardynałem Petro Parolinem, watykańskim sekretarzem stanu.

W ostatnim dniu wizyty we Włoszech, w związku z udziałem w konferencji OBWE w Palermo, szef polskiej dyplomacji został przyjęty w Watykanie przez kardynała Petro Parolina w celu omówienia perspektyw dalszego rozwoju współpracy dwustronnej.

Szef polskiego MSZ podziękował za ważne wydarzenia i wizyty ubiegłego roku, w tym pielgrzymkę papieża Franciszka do Polski w ramach Światowych Dni Młodzieży, obchody 1050. rocznicy Chrztu Polski oraz Narodową Pielgrzymkę Polaków do Rzymu. Minister Witold Waszczykowski wyraził przy tym nadzieję na realizację kolejnych znaczących projektów w roku 2018 w kontekście 100.rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, a także przypadającej w przyszłym roku 40. rocznicy rozpoczęcia pontyfikatu Jana Pawła II.

Tematem rozmów były także perspektywy współpracy w związku z niestałym członkostwem Polski w Radzie Bezpieczeństwa ONZ w latach 2018-2019.

Szef polskiego MSZ i kardynał Petro Parolin omówili także sytuację na południu Europy związaną z kryzysem migracyjnym. W tym kontekście minister Witold Waszczykowski przekazał informację w sprawie zwiększenia zaangażowania Polski w obszarze pomocy rozwojowej i humanitarnej, o czym świadczy decyzja polskiego rządu o przekazaniu kolejnego wkładu finansowego do Funduszu Powierniczego UE na rzecz Afryki w wysokości 30 milionów złotych (tym samym całościowe wsparcie finansowe Polski do EUTF wyniesie ponad 8 milionów euro). Poinformował też o przekazaniu przez Polskę 50 mln EUR na tzw. Economic Resilience Initiative realizowaną przez Europejski Bank Inwestycyjny na rzecz uchodźców w Bałkanach Zachodnich oraz na Bliskim Wschodzie. Minister spraw zagranicznych wspomniał również o działaniach na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa basenu Morza Śródziemnego, czyli zwiększeniu polskiego udziału w unijnej operacji morskiej EUNAVFORMED SOPHIA.

Na zakończenie wizyty w Watykanie, minister Witold Waszczykowski modlił się przy grobie Ojca Świętego, św. Jana Pawła II.

kom/ nmk/ amac/

Data publikacji 25.10.2017, 19:30