MIB: polsko-rosyjskie porozumienie w sprawie przewozów drogowych (komunikat)

26.10.2017, 18:12aktualizacja: 26.10.2017, 18:12

- MIB informuje:

- Odnieśliśmy sukces w niełatwych negocjacjach ze stroną rosyjską. Po raz pierwszy od 15 lat polscy przewoźnicy wiedzą, jaka liczba zezwoleń przysługiwać im będzie na przyszły rok. To zapewnia możliwość planowania operacji transportowych z dużym wyprzedzeniem – powiedział minister infrastruktury i budownictwa Andrzej Adamczyk podczas briefingu prasowego w MIB. W spotkaniu uczestniczył także podsekretarz stanu w Ministerstwie Infrastruktury i Budownictwa Marek Chodkiewicz.

W dniach 24 – 25 października 2017 r. w Warszawie odbyło się kolejne posiedzenie polsko–rosyjskiej Komisji Mieszanej ds. międzynarodowych przewozów drogowych. Rozmowy dotyczyły kontyngentu zezwoleń na przewozy drogowe oraz warunków wykonywania operacji transportowych na terytorium obydwu państw. W rozmowach wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa, Ministerstwa Transportu FR, Inspekcji Transportu Drogowego, organizacji zrzeszających przewoźników i pracodawców transportu drogowego.

- W wyniku negocjacji udało się nam uzyskać 230 tys. zezwoleń na przewozy drogowe do Federacji Rosyjskiej, w tym 70 tys. najbardziej pożądanych zezwoleń na kraje trzecie. To bardzo dobra wiadomość dla polskich przewoźników. Jeszcze nigdy nie dysponowaliśmy tak dużą liczbą zezwoleń. Przypomnę, że w 2009 r. tych zezwoleń było w sumie 125 tys., w tym na kraje trzecie zaledwie 25 tys. – dodał minister Andrzej Adamczyk.

Na rok 2018 uzgodniono kontyngent w wysokości 230 tys. zezwoleń dla każdej ze stron, w ramach którego polscy przewoźnicy otrzymają 70 tys. zezwoleń na przewozy do/z krajów trzecich oraz 160 tys. zezwoleń na przewozy dwustronne/tranzytowe. Przewoźnicy rosyjscy będą dysponowali 220 tys. zezwoleń dwustronnych/tranzytowych oraz 10 tys. zezwoleń na kraje trzecie. Ustalony kontyngent na przewozy do/z krajów trzecich jest najwyższy w ramach dotychczasowych polsko-rosyjskich relacji. Zezwolenia te pozwalają polskim przewoźnikom na wykonanie przewozów drogowych głównie z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej i dalej w kierunku wschodnim, w czym specjalizują się polscy przewoźnicy drogowi.

Podczas rozmów zadecydowano także o przeprowadzeniu dodatkowej wymiany zezwoleń na 2017 rok. Polscy przewoźnicy uzyskali dodatkowo 11 tys. zezwoleń na przewozy do/z krajów trzecich. Uzgodniono, że wszystkie zezwolenia z 2017 roku zachowają ważność do 28 lutego 2018 r.

Tematem rozmów były także uzgodnienia w zakresie warunków wykonywania przewozów drogowych. Istotnym ustaleniem jest uzyskanie zapewnienia strony rosyjskiej, że podczas powtórnej kontroli na terytorium Rosji nie może być podważana decyzja poprzedniej kontroli w zakresie określenia rodzaju przewozu i rodzaju wymaganego zezwolenia, podczas realizacji jednego przewozu.

- To długo wyczekiwana sytuacja, jesteśmy zadowoleni z rezultatów negocjacji – powiedział prezes Ogólnopolskiego Związku Pracodawców Transportu Drogowego Piotr Litwiński. - Jest szansa na uzyskanie stabilizacji wśród polskich przewoźników – dodał prezes Zrzeszenia Międzynarodowych Przewoźników Drogowych Jan Buczek.

Sytuacja w zakresie przewozów do Rosji jest na bieżąco monitorowana w ramach grupy roboczej ds. trudnych.

kom/ kka/ amac/

Data publikacji 26.10.2017, 18:12