Trzy miasta dostaną ponad 350 mln zł dofinansowania na projekty transportowe

30.10.2017, 11:10aktualizacja: 30.10.2017, 11:10

Warszawa, Zielona Góra i Świnoujście podpisały umowy na unijne dofinansowanie projektów transportowych. W sumie otrzymają one ponad 350 mln zł na zakup autobusów - poinformował w poniedziałek wiceminister rozwoju Jerzy Kwieciński.

Łączna wartość inwestycji, które zostaną zrealizowane w tych miastach to prawie 684 mln zł.

"Podpisane w poniedziałek umowy pozwolą na zakup 200 autobusów dla transportu publicznego w naszym kraju. Co dla nas najważniejsze, to fakt że wśród tych 200 autobusów 177 będą to pojazdy elektryczne" - powiedział Kwieciński.

"Dzisiejsza chwila to jeden z najważniejszych elementów na drodze do rządowego programu elektromobilności. (...) Przewiduje on, że do roku 2020 po ulicach naszych miast jeździło 850 autobusów elektrycznych" - dodał.

Minister powiedział, że dofinansowywanie kupna autobusów elektrycznych będzie pochodziło nie tylko z Programu Infrastruktura i Środowisko, ale również z regionalnych programów operacyjnych, oraz z Programu Polska Wschodnia.

Inwestycja w Warszawie zakłada zakup 130 autobusów elektrycznych oraz infrastruktury do ich ładowania. Wartość inwestycji to 417,5 mln zł w tym 180 mln to dofinansowanie z UE. W Zielonej Górze pojawią się 64 nowe autobusy, z czego 47 będą stanowiły te z napędem elektrycznym. Wartość inwestycji wyniesie 257,4 mln zł. Dofinansowanie unijne to 167,2 mln zł.

Z kolei Świnoujście kupi trzy autobusy hybrydowe i trzy z silnikami diesla Koszt inwestycji to 8,97 mln zł, unijne dofinansowanie wyniesie 3,57 mln zł.(PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

edytor: Jacek Ensztein