Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Witold Waszczykowski zainaugurował XXVII sesję Konferencji Utrechckiej (komunikat)

31.10.2017, 20:44aktualizacja: 31.10.2017, 20:44

- MSZ informuje:

– Polska przykłada duże znaczenie do dialogu z Holandią, nie tylko w formacie dwustronnym, ale także w ramach szerszych konsultacji z partnerami z krajów Beneluksu i członków grupy V4 – mówił minister Witold Waszczykowski podczas inauguracji XXVII sesji Konferencji Utrechckiej w Hadze.

W przemówieniu rozpoczynającym obrady minister Witold Waszczykowski podkreślił wartość i znaczenie cyklicznego mechanizmu spotkań polskich i holenderskich ekspertów w ramach Konferencji Utrechckiej. Zaznaczył, że czerpiąc z jej doświadczeń Polska zainicjowała podobne mechanizmy współpracy z partnerami z Bałkanów. W maju tego roku odbyła się I Konferencja Belgradzka, a współpraca z Macedonią w tym formacie rozwija się od 2010 r. Minister Waszczykowski wskazał również na dorobek we wzajemnych relacjach polsko-holenderskich i podkreślił dobrą współpracę obu państw w wielu newralgicznych obszarach jak bezpieczeństwo i zaangażowanie w działania na wschodniej flance NATO.

Przemówienie inauguracyjne wygłosił także gospodarz wydarzenia, nowy minister spraw zagranicznych Królestwa Niderlandów Halbe Zijlstra. Podczas XXVII sesji Konferencji Utrechckiej eksperci omówili najważniejsze zagadnienia z dziedziny gospodarki, polityki bezpieczeństwa, spraw społecznych i rynku pracy oraz polityki zewnętrznej UE. W skład 5 grup roboczych, poza przedstawicielami MSZ, weszli również polscy i holenderscy eksperci z resortów: obrony, finansów, pracy i spraw społecznych oraz gospodarki.

Drugiego dnia wizyty w Hadze minister Waszczykowski wygłosił także przemówienie na temat polskiej wizji przyszłości UE na zaproszenie Instytutu Spraw Międzynarodowych Clingendael. – Proces podejmowania decyzji w ramach UE nie może nigdy wykluczać żadnego z państw członkowskich, niezależnie od jego wielkości ani położenia geograficznego – podkreślił szef polskiej dyplomacji w swoim wystąpieniu. Uczestnikami spotkania było ponad 70 przedstawicieli administracji publicznej, korpusu dyplomatycznego akredytowanego w Królestwie Niderlandów, think-tanków i środowisk uniwersyteckich.

Szef polskiego MSZ spotkał się ponadto z dyrektorem generalnym Organizacji ds. Zakazu Broni Chemicznej (OPCW) Ahmetem Üzümcü. Podczas spotkania minister Waszczykowski pogratulował dorobku organizacji i uznania jakie zdobyła działając od 1997 r., czego dowodem była również Pokojowa Nagroda Nobla przyznana OPCW w 2013 r.

Pierwszego dnia wizyty w Hadze szef polskiej dyplomacji spotkał się z ministrem spraw zagranicznych Królestwa Niderlandów Halbem Zijlstrą. Tematami konsultacji, poza kwestiami z zakresu współpracy dwustronnej, były stosunki z Rosją, współpraca z USA, przyszłość UE, czy Wspólna polityka bezpieczeństwa i obrony oraz Partnerstwo Wschodnie.

kom/ march/

Data publikacji 31.10.2017, 20:44