Czerwińska: Na koniec roku deficyt budżetowy poniżej 33 mld zł

07.11.2017, 13:34aktualizacja: 07.11.2017, 13:34

Na koniec 2017 roku deficyt budżetowy będzie niższy niż 33 mld zł - poinformowała wiceminister finansów Teresa Czerwińska podczas wtorkowego posiedzenia sejmowej komisji finansów publicznych.

Sejmowa komisja finansów omawia we wtorek rządowy projekt nowelizacji budżetu na 2017 rok, a także nowelizacji ustawy okołobudżetowej.

Podczas obrad Krystyna Skowrońska (PO) pytała rząd, czy w efekcie nowelizacji budżetu tegoroczny deficyt budżetowy się zmieni i jaką będzie miał wielkość.

Wiceminister finansów Teresa Czerwińska odpowiadała, że w myśl obecnych założeń deficyt budżetowy ma wynieść ok. 59,3 mld zł i projekt noweli budżetu tego nie zmienia.

"Natomiast w związku z występującymi nadwyżkami wykonania budżetu po kolejnych miesiącach, prognozujemy, że ten deficyt na koniec bieżącego roku wyniesie mniej niż 33 mld zł" - powiedziała Czerwińska.

Dodała, że może być to nawet kwota niższa. Ostateczną kwotę - według niej - można będzie podać "za dwa trzy tygodnie". (PAP)

autor: Piotr Śmiłowicz

edytor: Sonia Sobczyk