Polityka i społeczeństwo

CBA: 19 zatrzymanych z grupy przestępczej wyłudzającej VAT (komunikat)

08.11.2017, 13:17aktualizacja: 08.11.2017, 13:17

-CBA informuje:

Agenci z Delegatury CBA w Łodzi zatrzymali kolejne 3 osoby w śledztwie dotyczącym m.in. wystawiania i używania w ramach zorganizowanej grupy przestępczej faktur VAT poświadczających nieprawdę, uszczupleniu należności Skarbu Państwa z tytułu podatku od towarów i usług, a także legalizowania środków pieniężnych pochodzących z przestępstw.

W Kielcach i Swarzędzu agenci CBA zatrzymali dwóch biznesmenów - członków zarządów spółek z branży tekstylnej i reklamowej oraz pośrednika w handlu fikcyjnymi fakturami VAT.

Kwoty wyłudzeń VAT tylko przez te osoby mogą sięgać milionów złotych.

Czynności trwają. CBA zabezpiecza w trakcie przeszukań dokumenty – w tym faktury za wymyślone usługi bądź handel, nośniki i dane elektroniczne. Zatrzymane osoby usłyszą zarzuty w Prokuraturze Okręgowej w Łodzi.

Początkiem śledztwa w czerwcu br. była operacja specjalna CBA. Funkcjonariusze z łódzkiej Delegatury CBA wpadli na trop przedsiębiorcy, który oficjalnie prowadził szereg spółek handlowych i budowlanych, które jak się okazało, zostały powołane w jednym celu - do wystawiania faktur. Biznesmen został zatrzymany przez agentów CBA w jednej z łódzkich restauracji na gorącym uczynku sprzedaży fikcyjnych faktur VAT.

Do dziś w tym śledztwie nadzorowanym przez Prokuraturę Okręgową w Łodzi zarzuty dotyczące m.in. udziału w latach 2014-2017 w zorganizowanej grupie przestępczej mającej na celu popełnianie przestępstw polegających na fikcyjnym obrocie m.in. towarami tekstyliami i wystawianiu nierzetelnych faktur VAT usłyszało 16. podejrzanych: pośredników, pomocników i przedstawicieli spółek. Jeden z zatrzymanych przez CBA przedstawicieli warszawskiej spółki należącej do cudzoziemców miał „przeprać” blisko 25 mln zł „brudnej” gotówki.

Sama tylko Delegatura CBA w Łodzi prowadzi pod nadzorem prokuratury cały szereg śledztw ws. wyłudzeń podatków - ujawnione straty Skarbu Państwa z tytułu takiej działalności przestępczej sięgają wielu dziesiątek milionów złotych.

To kolejne zatrzymania podejrzanych o udział w łańcuchu fikcyjnych transakcji, służących jedynie zaniżeniu podatków kosztem Skarbu Państwa. We wrześniu br. agenci CBA z Łodzi zatrzymali trzy osoby zamieszane w fikcyjny obrót nieruchomością, który był podstawą do wyłudzenia milionów złotych VAT. W sprawie rozpoczętej w listopadzie ub.r. zatrzymaniem w wyniku operacji specjalnej, warszawskiego biznesmena Łukasza P. oraz organizatora sieci spółek zarejestrowanych w Polsce, na Cyprze i w Zjednoczonych Emiratach Arabskich dokumentujących pozorne transakcje gospodarcze CBA zatrzymało już 43 osoby. Wśród podejrzanych w tym śledztwie jest Jan C. poseł na Sejm VII Kadencji oraz Artur J. i Krzysztof M., którym postawiono zarzuty dotyczące uszczupleń podatkowych na łączną kwotę ok. 60 mln zł. Z kolei zatrzymany Maksymilian G., usłyszał zarzut sprawstwa kierowniczego w odniesieniu do przestępstw zarzuconych Krzysztofowi M. i Arturowi J.

Prowadzący postępowania funkcjonariusze Centralnego Biura Antykorupcyjnego nadal nie wykluczają kolejnych zatrzymań i powiększenia listy zarzutów w tych śledztwach.

kom/ nmk/

Data publikacji 08.11.2017, 13:17