Konkurs architektoniczny na projekt Międzynarodowego Centrum Muzyki w Żelazowej Woli

10.11.2017, 14:04aktualizacja: 10.11.2017, 14:04

Konkurs architektoniczny
Narodowy Instytut Fryderyka Chopina ogłosił konkurs architektoniczny, którego celem jest wyłonienie najlepszego projektu Inwestycji położonego w sąsiedztwie Domu Urodzenia Fryderyka Chopina i Parku w Żelazowej Woli.

Koncepcja architektoniczna musi uwzględniać przestrzenne powiązanie z Domem Urodzenia Fryderyka Chopina, który jest centralnym punktem otaczającego go zabytkowego parku, w szczególności zaś harmonizować z funkcją miejsca - parku-pomnika stworzonego w latach 20. i 30. XX wieku dla upamiętnienia wielkiego artysty.

Swoim gabarytem powinna wpisać się organicznie w krajobraz, nie dominując otoczenia, co nie wyklucza propozycji architektonicznych o wyrazistej tożsamości. Ukształtowanie terenu, kontekst architektoniczny międzywojennego parku-pomnika i roślinność, tworząca kompozycje zmienne w czasie są istotnymi punktami odniesienia projektu.

Kontekst ten powoduje, iż szczególne znaczenie będzie miał walor estetyczny propozycji i jej symbioza z walorami krajobrazowymi otoczenia. Projekt winien uwzględniać zaprojektowanie otaczającej kompozycji szaty roślinnej, która nawiązuje w twórczy sposób do lokalnego krajobrazu i modernistycznego założenia parkowego.

Inwestycja winna spełniać wymogi w zakresie zrównoważonego rozwoju.

Zgłoszenia do udziału w konkursie przyjmowane są do 28 grudnia 2017 r.

Szczegóły na stronie konkursu: www.archcompetition.chopin.gov.pl

Partner konkursu: Stowarzyszenie Architektów Polskich SARP

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE