Microsoft, Heungkong Group i strefa wolnego handlu Nansha w Chinach wprowadzają inicjatywę Microsoft Cloud Incubation Program

24.11.2017, 10:25aktualizacja: 24.11.2017, 10:25

GUANGZHOU, Chiny, 24 listopada 2017 r. /PRNewswire/ - Dnia 17 listopada 2017 r. w regionie Nansha, w prowincji Guangzhou w Chinach, odbył się szczyt na temat sztucznej inteligencji dotyczący nowej ery sztucznej inteligencji w przyszłości chmury obliczeniowej. Wydarzenie wpisuje się w dążenia władz lokalnych w zakresie promocji rozwoju nowego sektora obejmującego informatykę nowej generacji, sztuczną inteligencję i medycynę biologiczną. Szczyt przyciągnął kilkadziesiąt międzynarodowych przedsiębiorstw technologicznych i finansowych, w tym Heungkong Group, Microsoft (Chiny), iFLYTEK, Tricorn (Pekin) Technology, Malong Technologies i Megvii.

W wydarzeniu zorganizowanym przez grupę Heungkong Group przy współpracy Microsoft (Chiny) i pomocy ze strony strefy rozwoju Nansha wzięło udział wielu przedstawicieli chińskiego rządu i dyrektorów wyższego szczebla. Wśród uczestników znaleźli się były minister komitetu centralnego zjednoczonego frontu ministerstwa pracy Komunistycznej Partii Chin i były sekretarz komitetu partyjnego chińskiej federacji przemysłu i handlu Hu Deping, zastępca dyrektora komitetu prowincji Guangdong zjednoczonego frontu ministerstwa pracy Komunistycznej Partii Chin Li Yangchun, przedstawiciel komisji stałej komitetu miejskiego prowincji Guangzhou, sekretarz komitetu partyjnego obszaru rozwoju Nansha (strefa wolnego handlu Nansha w Chinach), sekretarz komitetu partyjnego obszaru Nansha i dyrektor komitetu administracyjnego obszaru rozwoju Nansha (strefa wolnego handlu Nansha w Chinach) Cai Chaolin, zastępca sekretarza komitetu regionu Nansha i dyrektor wykonawczy regionu Nansha Zeng Jinze, wiceprezes federacji przemysłu i handlu w prowincji Guangdong Lu Xiaozhou, główny inżynier komisji przemysłu i informatyki w obszarze Guangzhou Hu Zhigang, zastępca dyrektora obszaru rozwoju Nansha Xie Ming, przewodniczący grupy Heungkong Group Chi Keung Lau oraz prezes Mei Hing Chak, główny dyrektor operacyjny Microsoft (Chiny) Horace Chow i wiceprezes Microsoft na obszar Chin Teng Wen. Ponadto do udziału w wydarzeniu w roli prelegenta specjalnego został zaproszony były premier Japonii Yukio Hatoyama.

Dnia 3 maja 2017 r. obszar Nansha podjął współpracę z firmami Microsoft (Chiny) i Heungkong Group w zakresie wprowadzenia inicjatywy Microsoft Cloud & Mobile Technology Incubation Program - Guangzhou Cloud & Mobile Application Incubation Platform (Microsoft Cloud Incubation Program). Platforma inkubacyjna została oficjalnie otwarta w trakcie szczytu, na którym 11 zespołów pracujących nad sztuczną inteligencją przechodzących testy w różnych miejscach otrzymało zaproszenia do udziału w inicjatywie. Jak do tej pory platforma przyciągnęła 18 uzdolnionych zespołów pracujących nad sztuczną inteligencją. Wszystkie zespoły otrzymały do dyspozycji bezpłatny wynajem przestrzeni biurowej w centrum Heungkong International Financial Center w Nansha na okres czterech do sześciu miesięcy inkubacji.

„Platforma inkubacji, która odgrywa kluczową rolę pod względem technologicznym w realizacji wizji obszaru Nansha w zakresie sztucznej inteligencji, daje całej okolicy możliwości założenia i rozwoju własnej branży AI - skomentował Cai Chaolin. - Nansha planuje przyspieszenie realizacji klastra AI o wartości 100 miliardów juanów (około 15 miliardów USD) przez pełne wykorzystanie swojego statusu obszaru wolnego handlu oraz specjalnego rządowego obszaru demonstracji własnych innowacji. Chcemy stworzyć nowe, nakierowane na przyszłość miasto smart napędzane przez sztuczną inteligencję” - dodał przedstawiciel władz.

Inicjatywa Microsoft Cloud Incubation Program ma duże znaczenie dla firmy Microsoft. Jest to już 18 platforma inkubacyjna przedsiębiorstwa, ale pierwsza skupiająca się na przełomach w zakresie sztucznej inteligencji.

W trakcie szczytu Horace Chow wyraził wdzięczność w stosunku do rządu i przedstawicieli Heungkong Group i potwierdził chęć promowania platformy inkubacyjnej w Nansha. Zgodnie z serią regulacji „1+1+10" wprowadzonych w regionie mających na celu przemianę obszaru w jeden z kluczowych węzłów handlowych i przemysłowych w Guangzhou firma Microsoft obiecała niesienie proaktywnej pomocy w krzewieniu innowacji, szczególnie w zakresie chmury obliczeniowej, internetu rzeczy (IoT), dużych danych i sztucznej inteligencji. Działania firmy mają przyspieszyć rozwój innowacyjnych przedsiębiorstw.

Grupa Heungkong Group należy do czołowej 500 prywatnych chińskich przedsiębiorstw. W ramach planu transformacji grupy w kierunku przyszłościowym przedsiębiorstwo skupia się na sektorze technologicznym.

W swojej mowie prezes Mei Hing Chak podkreśliła, że firma Heungkong Group zaczęła stawiać pierwsze kroki w strefie wolnego handlu w Guangdong cztery lata temu, zgodnie z chińską reformą i strategią otwarcia. Skupiając się głównie na platformach innowacyjnych rozwiązań finansowych i wdrażając strategię opartą na dużych danych, sztucznej inteligencji i rządowej inicjatywie Internet Plus krzewiącej wprowadzanie rozwiązań internetowych i nowoczesnych technologii w tradycyjnych branżach w kraju, grupa wspiera inne przedsiębiorstwa w przeprowadzaniu transformacji branżowych poprzez identyfikację ścieżek rozwoju.

Realizując przemyślane podejście, w ramach którego grupa Heungkong Group wykorzysta to, że wszystkie startupy pracujące w zakresie sztucznej inteligencji znajdą się w jednym miejscu i będą ze sobą współpracować, grupa podjęła współpracę z funduszem inwestycyjnym Guangzhou Nansha Industrial Investment Fund Management. Współpraca zakłada dalszy rozwój branży przez otwarcie funduszu venture capital na potrzeby firm związanych ze sztuczną inteligencją o wartości 100 milionów juanów (około 15 milionów USD). Firma zamierza przyczynić się do powodzenia przedsięwzięcia przez wykorzystanie 27-letniego doświadczenia w szerokim wachlarzu branż i ponad 20-letniego doświadczenia w finansach. Fundusz ma na celu głównie zapewnianie solidnego wsparcia finansowego zespołom przedsiębiorców i startupom na polu sztucznej inteligencji, dużych danych, internetu rzeczy, chmury i inteligentnej produkcji.

Dyrektor z Heungkong Group odpowiedzialny za prowadzenie funduszu skomentował, że grupa rozważa także zainwestowanie 10 miliardów juanów (1,5 miliarda dolarów) w fundusz sztucznej inteligencji założony przez rządy prowincji Guangzhou i region Nansha w celu jak najlepszego wykorzystania kapitału i mocnych stron operacyjnych do promocji sztucznej inteligencji w regionie Nansha.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/608502/The_Microsoft_Cloud_and_Mobile_Technology_Incubation_Program.jpg

Źródło: Heungkong Group

Data publikacji 24.11.2017, 10:25