MR: innowacje i wzornictwo wizytówką Polski Wschodniej (komunikat)

28.11.2017, 12:37aktualizacja: 28.11.2017, 12:37

- MR informuje:

Rośnie liczba przedsiębiorców, którzy chcą rozwijać biznes w Polsce Wschodniej wdrażając wyniki prac B+R lub nowoczesne wzornictwo przemysłowe. Większość z nich to firmy z małych i średnich miast makroregionu. Do tej pory podpisali oni ponad 260 umów o dofinansowanie z Programu Polska Wschodnia, o łącznej wartości przekraczającej 646 mln zł (Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego). Na ocenę czeka podobna liczba wniosków, złożonych w niedawno zakończonych naborach.

Firmy coraz częściej decydują się na wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań w swoich produktach - nie tylko w postaci nowych technologii, ale również nowych opakowań, wzorów, czy funkcjonalności. Korzystają na tym klienci – ich potrzeby są lepiej zaspokajane, i firmy, bo dzięki nowatorskim produktom mogą poszerzyć rynki zbytu, zwiększać sprzedaż i zyski - powiedział Adam Hamryszczak wiceminister rozwoju.

Cieszy nas, że przedsiębiorcy z małych miejscowości w Polsce Wschodniej nie tylko odważnie sięgają po Fundusze Europejskie, ale są w tym niezwykle skuteczni. Rozwój firm tak ściśle związanych z lokalnymi społecznościami jest niezwykle ważny. Może stać się impulsem do rozwoju rynków pracy, powstania nowych, lepiej płatnych miejsc pracy, a w konsekwencji zasilenia samorządów większymi wpływami z podatków. W ten sposób lokalne, rosnące firmy budują wzrost gospodarki regionu, a w dalszej perspektywie całego kraju - dodał minister.

Innowacje produktowe

Program Polska Wschodnia oferuje przedsiębiorcom wsparcie przy wprowadzaniu innowacji produktowych. O dofinansowanie może starać się firma wchodząca w skład grupy co najmniej pięciu przedsiębiorstw współpracujących ze sobą w podobnych branżach. Powiązanie musi mieć charakter ponadregionalny, to znaczy musi obejmować przynajmniej dwa województwa, w tym przynajmniej jedno z Polski Wschodniej (województwo lubelskie, podkarpackie, podlaskie, świętokrzyskie, warmińsko-mazurskie).

Warto podkreślić, że innowacyjne nie musi oznaczać rewolucyjne. Takie myślenie o innowacjach często hamuje firmy w staraniu się o unijne środki. Innowacja może dotyczyć również produktu już istniejącego na rynku, ale ulepszonego przez nowe rozwiązania technologiczne lub nową funkcjonalność - wyjaśnił minister.

Na firmy czeka do 7 mln zł. O dotację mogą starać się przedsiębiorstwa, które posiadają własne lub zakupione wyniki prac badawczo-rozwojowych, dzięki którym mogą wprowadzić na rynek innowacyjne produkty lub usługi. Do tej pory z dotacji skorzystało 59 małych i średnich firm. 93 proc. z nich to przedsiębiorstwa lokujące swoje inwestycje poza dużymi miastami. Ta tendencja nie zmienia się. W ostatnim, zakończonym w lipcu 2017 r., naborze wniosków o dofinansowanie blisko 90 proc. zatwierdzonych projektów pochodzi spoza dużych miast.

Wzornictwo

Podobne tendencje widać w zainteresowaniu firm środkami na rozwój wzornictwa. Tu Program Polska Wschodnia oferuje dwuetapowe wsparcie. W pierwszym etapie wykonawca audytu wzorniczego pomaga przedsiębiorstwu dokonać analizy wzorniczej oraz opracować kompletną strategię wzorniczą. Na zbadanie potencjału, wyznaczenie potrzeb w zakresie wzornictwa i przygotowanie planu wdrożenia przedsiębiorca może uzyskać do 100 tys. zł dotacji. W II etapie przedsiębiorca może otrzymać dofinansowanie w wysokości do 3 mln zł na wprowadzenie w życie wypracowanej wcześniej strategii.

Ze wsparcia do tej pory skorzystało 168 małych i średnich firm z makroregionu, zdobywając blisko 86 mln zł dotacji (EFRR). Tylko 31 projektów (14 proc.) realizowanych jest w dużych miastach. Na swoją szansę czeka kolejnych 230 przedsiębiorców, którzy złożyli wnioski o dofinansowanie w zakończonym w połowie listopada 2017 r. naborze (etap I działania). Łączna kwota wnioskowanego przez firmy dofinansowania to ponad 15 mln zł.

***

Innowacje produktowe i wzornicze to nie jedyne obszary wsparcia, po jakie mogą sięgać przedsiębiorcy z Programu Polska Wschodnia. Program oferuje im również dotacje na przygotowanie się do rozwoju działalności za granicą (działanie 1.2 Internacjonalizacja MŚP), czy na tworzenie produktów we współpracy z innymi firmami działającymi w branży (działanie 1.3.2 Tworzenie sieciowych produktów przez MŚP). Z dotacji mogą również skorzystać młodzi autorzy pomysłów na biznes typu start-up (działanie 1.1 Platformy startowe dla nowych pomysłów – trwa przygotowanie do nowego post pilotażowego otwarcia naborów w 2018 r.). Do tej pory z Programu wsparcie otrzymało 420 przedsiębiorców z Polski Wschodniej, łączną kwotą dotacji 560 mln zł (środki EFRR).

Przykłady projektów

Yasa Motors Sp. z o.o. Sp. k-a (dz. 1.3.1 Wdrażanie innowacji przez MŚP) – woj. podkarpackie

Firma wprowadziła do produkcji nową generację zaworów dla lotniczych układów hydraulicznych. Ich parametry użytkowe są znacząco lepsze niż obecnie dostępne rozwiązania w branży na rynku światowym. Zastosowana technologia jest efektem współpracy z firmą zewnętrzną i prac rozwojowych we własnym centrum badawczo-rozwojowym.

Rema S.A (dz. 1.3.1 Wdrażanie innowacji przez MŚP) – woj. podkarpackie

Firma wprowadziła na rynek innowacyjne automatyczne pilarki formatowe oparte na nowatorskich materiałach konstrukcyjnych oraz nowych technologiach układów wewnętrznych. Pilarki formatowe służą do precyzyjnego cięcia i formatowania płyt meblowych i drewna.

Wytwórnia makaronu domowego Pol-Mak S.A. (dz. 1.4 Wzór na konkurencję) – woj. lubelskie

Spółka wprowadzi na rynek nowy innowacji produkt - makarony pełnoziarniste z mąk mieszanych o nowych kształtach z zamknięciem opakowania typu struna, umożliwiającym powtórne zamknięcie torebki.

PPH Agaplats Sp z o.o. (dz. 1.4 Wzór na konkurencję) – woj. warmińsko-mazurskie

Dzięki dofinansowaniu firma wprowadziła do produkcji granulaty dedykowane branży spożywczej oraz ekologiczne węże ogrodowe i techniczne przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Szkło Sp. z o.o. (dz. 1.4 Wzór na konkurencję) – woj. warmińsko-mazurskie

Firma wprowadziła na rynek innowacyjny produktu (pod własną marką Glascor) w postaci szklanych mebli biurowych i wyposażenia wnętrz, produkowanych z opracowanego we własnym zakresie produktu – szkła lakierowanego GLASCOR.

kom/ nmk/ amac/

Data publikacji 28.11.2017, 12:37