MIB: Mieszkanie Plus - w pierwszym etapie prawie 1000 mieszkań powstanie w dolnośląskich gminach (komunikat)

30.11.2017, 14:32aktualizacja: 30.11.2017, 14:32

- Ministerstwo Infrastruktury i Budownictwa informuje:

964 mieszkania mogą powstać w pierwszym etapie programu Mieszkanie Plus w województwie dolnośląskim. 30 listopada 2017 r. we Wrocławiu Krajowy Zasób Nieruchomości (KZN) i pełnomocnik rządu ds. budowy mieszkań, wiceminister infrastruktury i budownictwa Tomasz Żuchowski podpisali w tej sprawie porozumienia z zainteresowanymi gminami. 665 mieszkań w programie zamierza wybudować Legnica. To największa liczba mieszkań w jednym mieście, jakie dotychczas zdecydowały się zaoferować swoim mieszkańcom samorządy lokalne.

Uroczyste podpisanie 9 listów odbyło się w trakcie konferencji dotyczącej możliwości realizacji programu Mieszkanie Plus przy udziale Krajowego Zasobu Nieruchomości. Dolnośląskie samorządy wskazały w listach działki pod budownictwo mieszkaniowe, na których mogą ruszyć budowy na zasadach określonych w ustawie o Krajowym Zasobie Nieruchomości. Realizacja inwestycji przy udziale Krajowego Zasobu Nieruchomości stwarza nowe możliwości gminom i inwestorom. Stanowi to element Narodowego Programu Mieszkaniowego i pakietu Mieszkanie Plus, którego celem jest wyeliminowanie deficytu mieszkaniowego, szczególnie zwiększenie liczby mieszkań na wynajem o dostępnym czynszu. Krajowy Zasób Nieruchomości poszukuje działek odpowiednich pod budownictwo mieszkaniowe i będzie lokalizował na nich mieszkania z opcją dojścia do własności. Dla najemców – przyszłych właścicieli mieszkań, będzie to bardzo atrakcyjna oferta najmu o czynszu normowanym (maksymalny ustalony dla danej lokalizacji przez rozporządzenie rządu). Takie mieszkanie będzie można docelowo wykupić, albo tylko długoterminowo wynajmować. Cena przyszłych lokali ustalona została na bardzo atrakcyjnym poziomie.

Efekty programu Mieszkanie Plus w województwie dolnośląskim

Szacunkowa liczba mieszkań w ramach programu Mieszkanie Plus z podziałem na gminy:

- Legnica, 665 mieszkań,

- Kudowa Zdrój, 65 mieszkań,

- Zgorzelec, 54 mieszkania,

- Jaworzyna Śląska, 45 mieszkań,

- Pieńsk, 30 mieszkań,

- Radwanice, 30 mieszkań,

- Trzebnica, 30 mieszkań,

- Strzelin, 25 mieszkań,

- Walim, 20 mieszkań.

Razem 964 mieszkania

Pilotaż Mieszkanie Plus

BGKN prowadzi rozmowy z wieloma gminami z województwa dolnośląskiego w zakresie współpracy przy budowie mieszkań na wynajem z wykorzystaniem funduszy inwestycyjnych zarządzanych przez spółkę. Dotychczas BGKN zawarł umowy inwestycyjne w ramach programu Mieszkanie Plus z Wałbrzychem na budowę 5 budynków, w których będzie 215 mieszkań. Ponadto BGKN zawarł listy intencyjne z gminami woj. dolnośląskiego: Bielawą, Głogowem, Jaworem, Oławą, Świdnicą, Wrocławiem na około 1000 mieszkań oraz dotyczące gruntów PKP i Poczty Polskiej we Wrocławiu umożliwiające budowę około 2,4 tys. mieszkań.

Krajowy Zasób Nieruchomości efektywnie współpracuje z samorządami przy programie Mieszkanie Plus

Dotychczas Krajowy Zasób Nieruchomości, który powstał 11 września 2017 r., zawarł porozumienia dotyczące uruchomienia inwestycji z programu Mieszkanie Plus dotyczące nieruchomości:

- posiadanych przez PKP SA i Pocztę Polską SA, efekt: dostęp do bazy nieruchomości przekazanej BGKN i umożliwienie włączenia do programu Mieszkanie Plus kolejnych nieruchomości:

- 130 nieruchomości w 58 miastach PKP przekazała do dyspozycji Krajowego Zasobu Nieruchomości (KZN),

- 208 nieruchomości Poczta Polska przekazała do dyspozycji Krajowego Zasobu Nieruchomości (KZN).

- w Łomży, efekt: 2 bloki (53 i 62 lokale) łącznie 115 mieszkań; dodatkowo w nowym budownictwie znajdzie się Przedszkole Publiczne nr 5.

- w Krakowie dla 6 gmin:

- Kuźnia Raciborska - 150 mieszkań,

- Zakliczyn - 70 mieszkań (30 mieszkań w Paleśnicy i 40 mieszkań w Lusławicach),

- Skawina - 34 mieszkania,

- Szerzyny - 22 mieszkania,

- Pcim - 16 mieszkań,

- Ujsoły - 10 mieszkań.

- w Kielcach; efekt: osiedle 5 budynków, 155 mieszkań, zagospodarowanie zieleni.

- w Zielonej Górze, efekt: 100 mieszkań.

- w Białymstoku dla gminy Hajnówka, efekt: 50 mieszkań.

- w Szczecinie dla 21 gmin (razem 1111 mieszkań):

- Barwice, 20 mieszkań,

- Białogard, 45 mieszkań,

- Biały Bór, 12 mieszkań,

- Chojna, 36 mieszkań,

- Choszczno, 50 mieszkań,

- Darłowo, 80 mieszkań,

- Drawsko Pomorskie, 72 mieszkania,

- Goleniów, 50 mieszkań,

- Gościno, 40 mieszkań,

- Kalisz Pomorski, 36 mieszkań,

- Mirosławiec, 72 mieszkania,

- Myślibórz, 50 mieszkań,

- Pełczyce, 96 mieszkań,

- Polanów, 76 mieszkań,

- Połczyn Zdrój, 96 mieszkań,

- Sławno, 30 mieszkań,

- Stepnica, 46 mieszkań,

- Suchań, 20 mieszkań,

- Świnoujście, 130 mieszkań,

- Tychowo, 36 mieszkań,

- Węgorzyno, 18 mieszkań.

W przygotowaniu są kolejne porozumienia z innymi samorządami.

Krajowy Zasób Nieruchomości w imieniu Skarbu Państwa gospodaruje nieruchomościami Skarbu Państwa, które mając mieszkaniowy potencjał inwestycyjny zostały przekazane do zasobu. Krajowy Zasób Nieruchomości realizuje obowiązek prowadzenia przez władze publiczne polityki sprzyjającej zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych. KZN kieruje się zasadą zrównoważonego rozwoju, ma zwiększać dostępność mieszkań i kształtować stabilne ramy finansowania budownictwa mieszkaniowego.

kom/ kka/

Data publikacji 30.11.2017, 14:32