GOBARTO SA (51/2017) Gobarto S.A. - Spełnienie warunków zawieszających oraz zawarcie umowy rozporządzającej dot. akcji spółki Zakłady Mięsne Silesia S.A. oraz umów dotyczących przeniesienia składników majątkowych.

01.12.2017, 15:10aktualizacja: 01.12.2017, 15:10

Raport bieżący 51/2017

Działając na podstawie art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dz. U. UE. L. z 2014 r. Nr 173, str. 1 ze zm.), Zarząd Gobarto S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: Emitent lub Spółka), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 42/2017 z dnia 31 października 2017 roku (dalej: Raport Bieżący), informuje, że w dniu dzisiejszym Spółka zawarła z Cedrob S.A. z siedzibą w Ujazdówku (dalej: Cedrob) umowę rozporządzającą, której przedmiotem jest sprzedaż 5.500.000 akcji spółki Zakłady Mięsne Silesia S.A. z siedzibą w Katowicach (dalej: Umowa Rozporządzająca) (dalej: ZMS).

Zawarcie Umowy Rozporządzającej zostało poprzedzone spełnieniem warunków zawieszających, tj.:

• uzyskaniem przez Cedrob oświadczenia o rezygnacji Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

z wykonania prawa pierwokupu nabycia akcji ZMS;

• uzyskaniem odpowiednich zgód / zawarciem odpowiednich aneksów z bankami współpracującymi z ZMS w przedmiocie wyrażenia zgody na nabycie akcji ZMS przez Spółkę.

Ponadto, w związku ze sprzedażą zorganizowanych części przedsiębiorstwa, które były przedmiotem umów zawartych z Cedrob w dniu 31 października 2017 roku (o czym Spółka informowała w Raporcie Bieżącym) (dalej: Umowy ZCP), Spółka i Cedrob zawarły, jako umowy towarzyszące, umowy licencyjne dotyczące znaków towarowych należących do Cedrob oraz umowy najmu i dzierżawy sklepów i nieruchomości związanych z zorganizowanymi częściami przedsiębiorstwa będących przedmiotem sprzedaży. Warunki ww. umów nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych w umowach i transakcjach tego typu.

Nabycie ww. aktywów wpisuje się strategię działania na lata 2015-2019, ogłoszoną raportem bieżącym nr 35/2015 z 23.07.2015 roku.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz