Premier: reforma górnictwa powiodła się, sytuacja branży jest stabilna

01.12.2017, 19:30aktualizacja: 01.12.2017, 19:30

Reforma polskiego górnictwa powiodła się, dziś można mówić o stabilnym rozwoju branży - powiedziała premier Beata Szydło podczas piątkowych uroczystości barbórkowych w Rudzie Śląskiej. Zaznaczyła, że unowocześnianie branży wciąż trwa i wymaga wysiłku.

Szefowa rządu wspominała, że kiedy przed rokiem uczestniczyła w uroczystościach barbórkowych mówiła wówczas, że trwa realizacja jednej z najambitniejszych reform górnictwa w Polsce. „Reform, w którą niewielu wierzyło, a nawet powiem więcej – byli tacy, którzy wątpili w nią, ale tak naprawdę nie chcieli, by była przeprowadzona” - powiedziała.

Premier zaznaczyła, że rząd nigdy nie wątpił, że nie tylko Śląsk, ale cała polska gospodarka potrzebuje węgla i górnictwa. Zaznaczyła, że proces naprawy branży wciąż trwa. Rząd chce, by polskie górnictwo było coraz bardziej konkurencyjne i czerpało z nowoczesnych technologii.

„Dzisiaj, po dwóch latach, mogę powiedzieć, że ta reforma się powiodła, doprowadziła do tego, że możemy mówić o stabilnym rozwoju polskiego górnictwa, nie tylko węgla kamiennego, ale tez brunatnego – tej branży, która jest potrzebna polskiej energetyce” – powiedziała.(PAP)

autorzy: Krzysztof Konopka, Marek Błoński

edytor: Anna Mackiewicz