Narodowy Instytut Dziedzictwa uruchamia portal samorzad.nid.pl

28.11.2017, 13:40aktualizacja: 28.11.2017, 13:40

Tomasz Maria Prokop/Archiwum NID fot.3
W październiku 2017 roku Narodowy Instytut Dziedzictwa oficjalnie uruchomił portal samorzad.nid.pl. Jest on praktycznym i łatwym w obsłudze narzędziem pomocnym władzom i pracownikom samorządowym w pozyskiwaniu sprawdzonych informacji dotyczących zarządzania dziedzictwem kulturowym na szczeblu gminnym.

Głównym celem portalu jest dostarczenie samorządowcom konkretnej wiedzy i informacji na temat dziedzictwa, jego ochrony oraz możliwości wykorzystania dla dobra mieszkańców i samej gminy. Artykuły portalu są podzielone na kategorie, takie jak: prawo, finanse, zarządzanie dziedzictwem, partycypacja społeczna a także wiedza źródłowa z zakresu ochrony dziedzictwa. Zbiór treści pomyślany jest w ten sposób, aby ogarniał jak najszersze spektrum wiadomości. Teksty są pisane w przystępny sposób, tak aby mógł z nich skorzystać nie tylko wykfalifikowany konserwator sztuki, ale również osoba, która na co dzień nie ma do czynienia z zabytkami, zdająca sobie sprawę z istotnej roli dziedzictwa, które znajduje się na terenie jego gminy. Chodzi tu o lokalnych urzędników, członków rad samorządowych, ale również społecznych liderów czy też innych działaczy.

Strona ułatwia również poruszanie się w świecie procesów związanych z zarządzaniem dziedzictwem. Służą do tego specjalnie przygotowane ścieżki działania, które pomagają „krok po kroku” realizować użytkownikom poszczególne czynności: np. pozyskiwanie dotacji lub kreowanie procesu partycypacyjnego w swojej miejscowości.

Strona zawiera również artykuły eksperckie prezentujące dobre przykłady zarządzania dziedzictwem akty prawne przydatne przy przedsięwzięciach podejmowanych na dziedzictwie, filmy szkoleniowe oraz opisy metod i narzędzi przydatnych w ochronie dziedzictwa lokalnego i ogólnopolskiego. Dopełnieniem portalu jest specjalna wyszukiwarka ułatwiająca szybko odnaleźć pełen zasób obiektów zabytkowych na terenie wskazanej gminy.

Już teraz zapraszamy do zapoznania się z nowym portalem Narodowego Instytutu Dziedzictwa, który znajdą Państwo pod adresem samorzad.nid.pl

Data publikacji 28.11.2017, 13:40
Źródło informacji Narodowy Instytut Dziedzictwa