Polityka i społeczeństwo

CIS: Zakończenie Roku Kultury Węgierskiej w Polsce. "Niech Bóg błogosławi Polakom i Węgrom, i naszej przyjaźni" (komunikat)

09.12.2017, 18:44aktualizacja: 09.12.2017, 18:44

- CIS informuje:

Dobiega końca Rok Kultury Węgierskiej w Polsce. Okazją do jego podsumowania była uroczysta gala 8 grudnia w auli Politechniki Warszawskiej, w której uczestniczyli marszałek Sejmu Marek Kuchciński, wicemarszałek Ryszard Terlecki, a także ministrowie, parlamentarzyści W gali, która obyła się 8 grudnia br. uczestniczyli m.in. marszałek Sejmu Marek Kuchciński, wicemarszałek Izby Ryszard Terlecki, a także ministrowie, parlamentarzyści i przedstawiciele ambasady Węgier.

Ostatnie 12 miesięcy relacji polsko-węgierskich podsumował Ryszard Terlecki, który podkreślił starania obu Parlamentów, by współpraca - nie tylko w dziedzinie kultury - była jak najszersza. - Dzięki marszałkowi Markowi Kuchcińskiemu i przewodniczącemu László Kövérowi spotkań i wspólnych uroczystości było bardzo wiele - powiedział wicemarszałek Terlecki. - Nasza przyjaźń jest znacznie dłuższa niż ten rok, a uroczystość niczego nie kończy - dodał.

Wicemarszałek przypomniał o 2016 r., czyli Roku Solidarności Polsko-Węgierskiej, gdy Warszawa i Budapeszt wspólnie obchodziły 60. rocznicę Powstania Węgierskiego i poznańskiego Czerwca. Z kolei nadchodzący 2018 r. przyniesie kolejne wspólne rocznice: odzyskania niepodległości przez Polskę 1918 r. i węgierskiej Wiosny Ludów 1848 r.

Ryszard Terlecki mówił także o przyszłości związków między naszymi narodami. Na rzecz współpracy młodych Polaków i Węgrów działać będzie tworzona właśnie w obu państwach Fundacja im. Wacława Felczaka. Jej patron był żołnierzem, kurierem polskiego podziemia, więźniem komunistycznych więzień, a potem jednym z współtwórców antykomunistycznej opozycji na Węgrzech w l. 80. - Jest naszym wspólnym bohaterem - podkreślił wicemarszałek. Zapowiedział też, że uchwałę zobowiązująca rząd do powołania fundacji przyjmie wkrótce Sejm. Podobną uchwaliło już węgierskie Zgromadzenie Narodowe. - Niech Bóg błogosławi Polakom i Węgrom, niech Bóg błogosławi naszej przyjaźni - zakończył wystąpienie Ryszard Terlecki.

W uroczystości uczestniczyli także minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel, posłowie Beata Mazurek (wiceprzewodnicząca Polsko-Węgierskiej Grupy Parlamentarnej), Krystyna Wróblewska i Piotr Babinetz. Stronę węgierską reprezentowali minister sprawiedliwości Laszló Trócsanyi oraz ambasador Republiki Węgierskiej w Polsce Orsolya Zsuzsanna Kovács.

kom/ mbiel/

Data publikacji 09.12.2017, 18:44