ZUS wydał decyzje dla 92,5 proc. uprawnionych do emerytur

21.12.2017, 09:17aktualizacja: 21.12.2017, 09:17

Dla 310,5 tys. osób ZUS zdecydował już o wypłacie emerytur wynikających z przepisów obniżających wiek emerytalny. Na ich podstawie do 15 grudnia ZUS ogółem wydał decyzje emerytalne już dla 379,2 tys. osób - dowiedziała się PAP w Zakładzie.

Od 1 października do 15 grudnia ZUS wydał 379,2 tys. decyzji emerytalnych. Większość z nich dotyczy kobiet - 223,7 tys. (59 proc.), a 155,5 tys. (41 proc.) - mężczyzn.

Przeciętna emerytura brutto, wynikająca z wydanych dotychczas decyzji o wypłatach świadczeń, wyniosła w przypadku kobiet 1 615 zł i 37 gr., a w przypadku mężczyzn - 2 702 zł i 2 gr.

Przeciętna wysokość emerytury zależy od regionu - dla kobiet najwyższa jest w I oddziale ZUS w Warszawie - 2043 zł 73 gr, a najniższa w oddziale w Biłgoraju - 1456 zł 58 gr. Najwyższa przeciętna emerytura mężczyzn jest w oddziale w Rybniku - 3538 zł, a najniższa również w Biłgoraju - 2204 zł 79 gr.

Z uzyskanych przez PAP danych dotyczących wniosków, złożonych w związku z obniżeniem od 1 października wieku emerytalnego do 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn, wynika, że ZUS do piątku wydał 305,8 tys. pozytywnych ostatecznych decyzji w tej sprawie, 73,4 tys. pozytywnych decyzji zaliczkowych i 53,3 tys. decyzji odmownych lub zawieszonych.

"W przypadku decyzji zaliczkowych emerytura została przyznana, ale świadczeniobiorcy muszą dostarczyć jeszcze jakiś dokument" - wyjaśnił PAP rzecznik prasowy ZUS Wojciech Andrusiewicz.

ZUS wydał też decyzje o wypłatach emerytur dla 310,5 tys. osób. Otrzyma je 177,2 tys. kobiet (57,1 proc.) i 133,3 tys. mężczyzn (42,9 proc.).

Z wszystkich wniosków złożonych w ZUS aktywni zawodowo stanowią 40,52 proc., pobierający świadczenie z ZUS (przedemerytalne, rentowe, lub emerytalne) 31,78 proc. i pozostali - 27,7 proc. (PAP)

ago/ jw

Data publikacji 21.12.2017, 09:17