Nauka i technologie

NFOŚiGW nt. publikacji mediów o przetargu na usługi medyczne (komunikat)

02.01.2018, 13:11aktualizacja: 02.01.2018, 13:11

- NFOŚiGW informuje:

Dane przekazane przez "Super Express" - a w ślad za nim przez inne media, w tym wprost.pl - są nieprawdziwe i wprowadzają w błąd opinię publiczną.

Poniżej są fakty związane z tą sprawą:

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, zgodnie z art. 229 Kodeksu Pracy – jako pracodawca – ma obowiązek zapewnienia opieki zdrowotnej pracownikom w zakresie standardowych usług leczniczych oraz usług medycznych. Ta zasada prawa pracy koreluje z ratyfikowaną przez Polskę Konwencją Międzynarodowej Organizacji Pracy nr 161 (Genewa, 26 czerwca 1985 r.) dotyczącą pracowniczych służb zdrowia.

Przetarg o udzielenie zamówienia publicznego, zgodnie z zasadami określonymi w art. 138g ustawy Prawo zamówień publicznych (t.j.: Dz. U. z 2017 r. poz. 1579) na świadczenie usług zdrowotnych dla pracowników NFOŚiGW, został ogłoszony 19 grudnia 2017 r.

Zakres pakietów medycznych dotyczących Kliniki "Chirurgii Jednego Dnia" jest standardową ofertą Centrum Medycznego, skierowaną do klientów abonamentowych. Wysokość zniżki jest również standardowa, dlatego wskazana została w zamówieniu jako ogólnodostępna.

NFOŚiGW ponosi koszty ryczałtowe za każdy pakiet pracowniczy w wysokości 92 zł miesięcznie i tylko tyle. Pakiet obejmuje, bezpłatnie dla pracownika, przede wszystkim usługi z zakresu medycyny pracy, a także między innymi porady lekarskie, konsultacje specjalistyczne, badania laboratoryjne, radiologiczne, endoskopowe i inne oraz programy rehabilitacyjne i promocji zdrowia.

Koszt pozostałych usług medycznych, w tym Kliniki "Chirurgii Jednego Dnia", ale także na przykład hospitalizacji czy stomatologii, nie jest ponoszony przez pracodawcę. Jeżeli pracownik chce z wyżej wymienionych usług skorzystać indywidualnie, płaci za nie we własnym zakresie, korzystając ze zniżki proponowanej przez Centrum Medyczne, na co jednak NFOŚiGW nie ma wpływu.

Nieprawdą jest zatem, że NFOŚIGW finansuje pracownikom zabiegi z zakresu chirurgii plastycznej lub każdą dowolną usługę chirurgiczną. Środki publiczne w wysokości 92 zł miesięcznie za pakiet medyczny dla pracownika wydatkowane są rzetelnie, zgodnie z prawem i w celu realizowania obowiązków nałożonych Kodeksem Pracy na pracodawcę.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ nmk/ karo/

Data publikacji 02.01.2018, 13:11