Zdrowie i styl życia

MGMiŻŚ nt. rejsu dokoła świata polskiego żaglowca „Dar Młodzieży” (komunikat)

03.01.2018, 15:12aktualizacja: 03.01.2018, 15:12

- MGMiŻŚ informuje:

W maju 2018 roku jeden z najsłynniejszych polskich żaglowców - „Dar Młodzieży” rozpocznie rejs dookoła świata – pod hasłem „Rejs Niepodległości”.

Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej jest organizatorem Rejsu Niepodległości.

Zapraszamy do przeprowadzenia wywiadu z Polską Ambasadorką Rejsu Niepodległości Marią Dydycz.

Marysia to 18 latka, która swoją wielką przygodę z żeglarstwem rozpoczęła w wieku 8 lat. Od tego czasu stale realizuje swoje marzenia. W ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy przepłynęła ponad 20000 mil morskich, w tym Atlantyk. Jako najmłodsza Polka dwukrotnie opłynęła przylądek Horn. Swoją przyszłość chce wiązać z żeglarstwem, badaniem Antarktydy oraz oceanologią.

Zapraszamy również do przeprowadzenia wywiadu z kapitanem żeglugi wielkiej panem Ireneuszem Lewandowskim, komendantem Daru Młodzieży. Dar Młodzieży razem z kapitanem wypłynie w rejs dookoła świata, by razem z uczestnikami rejsu świętować 100 rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Kapitan marzy, by podczas pobytu w Panamie, kulminacyjnego punktu wyprawy, móc gościć na pokładzie papieża Franciszka.

Załogę Rejsu Niepodległości oprócz studentów Akademii Morskiej i laureatów wyłonionych w konkursie stanowić będą także przedstawiciele wszystkich kontynentów, wytypowani przez placówki salezjańskie na całym świecie.

Chętnie doślemy zdjęcia do wykorzystania w materiale.

Więcej informacji na temat konkursu znajdziecie Państwo na Facebooku: https://www.facebook.com/RejsNiepodleglosci/

oraz na stronie internetowej: https://pl2018.org

kom/ nmk/