MRPiPS w zw. z doniesieniami medialnymi w sprawie 500+ dla seniorów (komunikat)

04.01.2018, 15:06aktualizacja: 04.01.2018, 15:06

- MRPiPS informuje:

W związku z pojawieniem się w jednym z dzienników informacji, że Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Rafalska zapowiada walkę o 500+ dla seniorów, „a więcej o tej sprawie będzie można powiedzieć w kwietniu, w okolicach świąt wielkanocnych”, ministerstwo rodziny informuje:

W MRPiPS nie toczą się w tej chwili żadne prace nad takim świadczeniem. Nie zostało ono też uwzględnione w budżecie na rok 2018, o czym wielokrotnie mówiła minister rodziny.

Jednocześnie należy podkreślić, że w 2016 r. obok ustawowej waloryzacji procentowej, wypłacone zostały jednorazowe dodatki pieniężne dla niektórych emerytów, rencistów i osób pobierających świadczenia przedemerytalne, zasiłki przedemerytalne, emerytury pomostowe albo nauczycielskie świadczenia kompensacyjne. Wypłata dodatku była rozwiązaniem komplementarnym wobec mechanizmu waloryzacji i bardzo niskiego jej poziomu w 2016 r. Dodatek stanowił wsparcie dla grupy ok. 6,5 mln świadczeniobiorców.

Od 1 marca 2017 r. podniesiono również wysokość najniższej emerytury, renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy i renty rodzinnej z kwoty 882,56 zł do kwoty 1000 zł (wzrost o 13,3%), wysokość renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy z kwoty 676,75 zł do kwoty 750 zł (wzrost o 10,8%), a renty socjalnej z kwoty 741,35 zł do 840 zł (wzrost o 13,3%).

Osoby, których renty z tytułu niezdolności do pracy zostały z urzędu przekształcone w emeryturę i które legitymują się krótszym niż 20/25 lat stażem pracy, otrzymają wyrównanie od 1 marca 2018 r. W efekcie do tych osób trafi jednorazowo większe wsparcie finansowe. W przypadku osób, którym wyrównanie przysługuje za cały rok, wyniesie ono nawet 1289,28 zł.

Waloryzacja w 2018 r. będzie najwyższa w okresie ostatnich pięciu lat. Prognoza wskaźnika waloryzacji emerytur i rent w 2018 r. wskazuje, że wyniesie on nie mniej niż 102,7%, co oznacza znacznie wyższy wzrost świadczeń w 2018 r. w stosunku do roku poprzedniego.

kom/ agzi/ bos/

Data publikacji 04.01.2018, 15:06