MRPiPS: nie toczą się żadne prace nad świadczeniem "500 plus dla seniorów"

04.01.2018, 16:16aktualizacja: 04.01.2018, 16:16

W resorcie rodziny, pracy i polityki społecznej nie toczą się w tej chwili żadne prace nad świadczeniem "500 plus dla seniorów". Nie zostało ono też uwzględnione w budżecie na rok 2018 - podkreśliło ministerstwo, odnosząc się do medialnych doniesień.

Czwartkowy "Super Express" napisał, że minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska zapowiedziała walkę o "500+ dla seniorów". „Więcej o tej sprawie będzie można powiedzieć w kwietniu, w okolicach świąt wielkanocnych" - miała oświadczyć minister.

"W MRPiPS nie toczą się w tej chwili żadne prace nad takim świadczeniem. Nie zostało ono też uwzględnione w budżecie na rok 2018, o czym wielokrotnie mówiła minister rodziny" - czytamy w oświadczeniu resortu rodziny, pracy i polityki społecznej, przesłanym w czwartek PAP.

Ministerstwo przypomniało, że w 2016 r. obok ustawowej waloryzacji procentowej, wypłacone zostały jednorazowe dodatki pieniężne dla niektórych emerytów, rencistów i osób pobierających świadczenia przedemerytalne, zasiłki przedemerytalne, emerytury pomostowe albo nauczycielskie świadczenia kompensacyjne. "Wypłata dodatku była rozwiązaniem komplementarnym wobec mechanizmu waloryzacji i bardzo niskiego jej poziomu w 2016 r. Dodatek stanowił wsparcie dla grupy ok. 6,5 mln świadczeniobiorców" - podkreślił resort.

Resort rodziny i pracy przypomniał również, że od 1 marca 2017 r. podniesiono wysokość najniższej emerytury, renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy i renty rodzinnej z 882,56 zł do 1000 zł (wzrost o 13,3 proc.), wysokość renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy z 676,75 zł do kwoty 750 zł (wzrost o 10,8 proc.), a renty socjalnej z 741,35 zł do 840 zł (wzrost o 13,3 proc.). (PAP)

pż/ bos/

Data publikacji 04.01.2018, 16:16