Seyran Ates: To irańscy mułłowie i rząd tego kraju są prawdziwymi terrorystami

05.01.2018, 16:53aktualizacja: 05.01.2018, 16:53

Zebrano już 300 tysięcy podpisów pod europejską inicjatywą obywatelską „STOP EKSTREMIZMOWI”.

Berlińska prawniczka i aktywistka na rzecz praw kobiet muzułmańskich Seyran Ates w swoim noworocznym przesłaniu wyraża solidarność z demonstrantami w Iranie. „Chcieliśmy wyrazić wsparcie dla mieszkańców Iranu, którzy działają na rzecz prawdziwej demokracji, wolności i poszanowania praw człowieka - stwierdza Ates w swoim przesłaniu. - Opłakujemy śmierć uczestników demonstracji, którzy zginęli z rąk brutalnego reżimu, i wyrażamy nadzieję, że zatrzymani zostaną wkrótce uwolnieni”.

Od czasów rewolucji islamskiej w 1979 r. Iran wykorzystywał religię do utrzymania władzy i zachowania pozycji skorumpowanego reżimu mułłów. „Starożytna kultura i tradycja perska zostały zniszczone, a reżim robi wszystko, aby uniemożliwić rozwój nowoczesnego społeczeństwa” - powiedziała Ates.

Irańska polityka zagraniczna również spotkała się z surową krytyką Ates, która samą siebie określa mianem „liberalnego imama”. Rząd w Teheranie od lat stosuje agresywną politykę ekspansji, aby wzmocnić swoje wpływy w regionie. Irańskie służby wywiadowcze działają również w Europie i inwigilują osoby wypędzone z Iranu. „Według mnie reżim mułłów jest podobny do Państwa Islamskiego. Religia stała się symbolem ograniczenia wolności i radości życia w Iranie. Fanatycy religijni to chorzy ludzie cierpiący na zaburzenia seksualne, którzy prześladują nie tylko kobiety, ale cały naród, aby utrzymać swój terrorystyczny reżim u władzy”.

Ates ma jednak nadzieję, że „rok 2018 będzie rokiem wyzwolenia narodu perskiego”.

Sukces europejskiej inicjatywy obywatelskiej „STOP EKSTREMIZMOWI”

Tymczasem europejska inicjatywa obywatelska „STOP EKSTREMIZMOWI” współtworzona przez Seyran Ates z impetem wkracza w nowy rok. Dotychczas 300 tysięcy obywateli UE uprawnionych do głosowania złożyło deklaracje poparcia dla akcji na stronie: www.stopextremism.eu. „Jestem dumna, że mogłam zapoczątkować tę inicjatywę - mówi Ates. „Chciałabym podziękować wszystkim tym, którzy wyrazili swoje poparcie, za to wspaniałe osiągnięcie”. Zwracamy się do wszystkich Europejczyków o dołączenie do inicjatywy zwalczającej wszelkiego rodzaju ekstremizm - wystarczy odwiedzić stronę www.stopextremism i zadeklarować poparcie!

STOP EKSTREMIZMOWI - TY RÓWNIEŻ MOŻESZ WIELE ZMIENIĆ! Zwracamy się do UE o spójne i konsekwentne stanowisko wszystkich krajów europejskich wyrażające sprzeciw wobec wszelkim form ekstremizmu. https://www.en.stopextremism.eu

Zdjęcia Seyran Ates można pobrać tutaj: https://drive.google.com/drive/folders/1J5erJljg1gMFGf9N0oEt0FKGm1jwXgli

KONTAKT:

Michael Laubsch