Sondaż Randstad: 35 proc. pracowników liczy na noworoczną podwyżkę

16.01.2018, 19:36aktualizacja: 16.01.2018, 19:36

35 proc. polskich pracowników liczy na noworoczną podwyżkę pensji, 37 proc. spodziewa się otrzymać na początku roku jednorazową premię bądź nagrodę - wynika z najnowszego sondażu instytutu badawczego Randstad.

Z sondażu wynika, że częściej podwyżek wypatrują kobiety i najmłodsi pracownicy, poniżej 30 roku życia. Podwyżek spodziewają się też przede wszystkim kierownicy średniego szczebla, technicy i robotnicy wykwalifikowani oraz mistrzowie i brygadziści. Wzrostu pensji oczekują częściej mieszkańcy zachodnich regionów.

Z kolei jednorazowej premii lub nagrody spodziewa się na początku 2018 r. 37 proc. badanych. Najczęściej są to ankietowani ze wschodnich województw i mieszkańcy najmniejszych miast. Wśród mężczyzn jest to 39 proc. respondentów, wśród kobiet 35 proc. Najczęściej premii spodziewają się przedstawiciele kadry zarządzającej, kierownicy średniego szczebla oraz mistrzowie i brygadziści. Najrzadziej premii lub nagrody wypatrują inżynierowie.

Z raportu wynika, że ponad połowa pracowników w ciągu ostatniego roku dostała podwyżkę. Nie otrzymało jej 24 proc. badanych. Ankietowani, których wynagrodzenie wzrosło, są w większości zadowoleni z podwyżki - deklaruje to 61 proc. respondentów.

Monika Hryniszyn z Randstad uważa, że tak częste deklaracje podwyżek w przypadku kadry kierowniczej na początku roku są czymś naturalnym. "Choć większość pracowników jest zadowolona z poziomu dotychczasowych podwyżek, to wciąż duża jest presja na kolejne, szczególnie w tych zawodach, w których skompletowanie zespołu jest wyzwaniem. O tym, że pracodawcy intensywnie starają się sprostać tej presji, świadczy skala zeszłorocznych podwyżek, która objęła co drugiego ankietowanego - podkreśliła w komentarzu Monika Hryniszyn z Randstad.(PAP)

autor: Paweł Żebrowski

pż/ malk/