Tchórzewski: w 2018 r. najważniejsze: rynek mocy, atom i Baltic Pipe

29.01.2018, 14:05aktualizacja: 29.01.2018, 14:05

Wdrożenie rynku mocy, decyzja rządu ws. atomu oraz kolejne kroki w budowie Baltic Pipe to – zdaniem ministra energii Krzysztofa Tchórzewskiego - najważniejsze wydarzenia w energetyce 2018 r.

Branża wskazuje także na wagę przedłużenia wsparcia dla kogeneracji.

Jak mówił Tchórzewski, otwierając w poniedziałek w Warszawie kongres energetyczno-ciepłowniczy Powerpol, notyfikacja polskiego rynku mocy w Komisji Europejskiej powinna pomyślnie zakończyć się w I kwartale. Otworzy to perspektywę dalszych inwestycji i zapewnienie stabilności systemu energetycznego na 15-20 lat do przodu. Minister jednocześnie powtórzył, że po 2025 r. nie będzie nowych inwestycji w źródła węglowe, natomiast co do kogeneracji (jednoczesnego wytwarzania energii elektrycznej i ciepła) opartej na węglu, musimy mieć nieco więcej czasu.

Tchórzewski mówił też, że w najbliższym czasie padnie odpowiedź, czy rozpoczniemy budowę elektrowni jądrowej. Podkreślił, że jego zdaniem, atom w Polsce to konieczność. Decyzja rządu „na pewno zapadnie w I połowie roku” - dodał minister.

Wśród ważnych wydarzeń wskazał również kolejne działania, przybliżające budowę gazociągu Baltic Pipe. Zgodnie z harmonogramem decyzje inwestycyjne powinny zapaść pod koniec 2018 r.

Za niezmiernie ważne uznał również doprowadzenie do przyjęcia przez PE „pakietu zimowego” w wersji uzgodnionej przez Radę UE. Stanowisko to podzielili w czasie dyskusji prezesi największych koncernów energetycznych. (PAP)

autor: Wojciech Krzyczkowski

edytor: Anna Mackiewicz