Polityka i społeczeństwo

PK: wnioski o areszt dla burmistrza Pułtuska i dwóch przedsiębiorców (komunikat)

01.02.2018, 10:14aktualizacja: 01.02.2018, 10:14

- PK informuje:

Dziś (1 lutego 2018 roku) Prokuratura Regionalna w Białymstoku skierowała do Sądu Rejonowego w Białymstoku wnioski o zastosowanie środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania na okres 3 miesięcy wobec Burmistrza Miasta Pułtusk i dwóch przedsiębiorców. Zostali oni zatrzymani 30 stycznia 2018 roku.

W wyniku analizy materiału dowodowego, w tym przeprowadzonych czynności w dniach 30 – 31 stycznia 2018 roku, Burmistrzowi Miasta Pułtusk uzupełniono postanowienie o przedstawieniu zarzutów o czyn z art. 228 par. 3 i 5 kodeksu karnego, to jest przyjęcie oraz żądanie korzyści majątkowej znacznej wartości.

Podstawą ogólną wniosków w przedmiocie izolacyjnych środków zapobiegawczych jest duże prawdopodobieństwo popełnienia przez podejrzanych zarzucanych im przestępstw. Prokurator wskazał, iż zachodzi również uzasadniona obawa, że podejrzani, pozostając na wolności, mogą w bezprawny sposób wpływać na bieg postępowania karnego poprzez mataczenie w sprawie, między innymi nakłaniać do składania fałszywych zeznań lub wyjaśnień.

Uzasadnieniem dla zastosowania najsurowszego środka zapobiegawczego jest również grożąca podejrzanym wysoka kara w wymiarze do 12 lat pozbawienia wolności.

Wobec 2 podejrzanych zastosowano wolnościowe środki zapobiegawcze w postaci poręczenia majątkowego w kwotach 70 tysięcy złotych i 40 tysięcy złotych, oddania pod dozór Policji i zakaz opuszczania kraju.

O sprawie pisaliśmy również 30 stycznia 2018 roku

kom/ mgost/