MŚ: minister Kowalczyk ws. zmian w Prawie łowieckim (komunikat)

02.02.2018, 15:27aktualizacja: 02.02.2018, 15:27

- MŚ informuje:

„W dyskusji o nowym Prawie Łowieckim trzeba wziąć pod uwagę racje zarówno rolników, ekologów jak i myśliwych. Podkreślam, że jesteśmy otwarci na opinie i argumenty różnych środowisk. Zależy nam, aby wszystkie zainteresowane strony mogły się wypowiedzieć” – podkreślił minister Henryk Kowalczyk podsumowując dzisiejsze spotkanie ws. nowelizacji Prawa łowieckiego.

Minister Henryk Kowalczyk wysłuchał dziś postulatów środowisk myśliwych dotyczących zmian w Prawie łowieckim.

„Prace nad kształtem nowego Prawa Łowieckiego budzą emocje. Istnieje tu wiele różnych, często sprzecznych interesów. Najważniejsze jest znalezienie kompromisu, dlatego musimy prowadzić otwartą dyskusję i wysłuchać argumentów różnych stron” – podkreślił minister Kowalczyk.

„Dzisiejsze spotkanie to dobry sygnał do dalszej pracy nad wprowadzeniem zmian w Prawie Łowieckim” – dodał.

Dotychczasowe rozmowy o Prawie Łowieckim

19 stycznia 2018 r. w Ministerstwie Środowiska odbyło się spotkanie konsultacyjne na temat zmian w Prawie łowieckim. W rozmowach udział wzięli: minister środowiska Henryk Kowalczyk, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Rafał Romanowski, a także przedstawiciele organizacji ekologicznych, rolników, leśników i myśliwych.

Ich efektem były przygotowane przez Ministerstwo Środowiska rekomendacje do nowelizowanej obecnie ustawy Prawo łowieckie.

kom/ mgost/ mhr/

Data publikacji 02.02.2018, 15:27