Polityka i społeczeństwo

PK: zarzuty dla członków grupy przestępczej zajmującej się kradzieżami z włamaniami samochodów dostawczych (komunikat)

05.02.2018, 09:51aktualizacja: 05.02.2018, 09:51

- PK informuje:

Wielkopolski Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Poznaniu prowadzi śledztwo dotyczące zorganizowanej grupie przestępczej.

Czym zajmowała się grupa

W toku śledztwa ustalono, że członkowie grupy na terenie Polski oraz poza granicami kraju dokonywali kradzieży z włamaniami samochodów dostawczych marki Renault Master i Opel Movano oraz motocykli typu enduro. Nabywali oni także pochodzące z przestępstwa pojazdy. Zajmowali się oni ponadto udzielaniem pomocnictwa do ukrycia albo sprzedaży pojazdów pochodzących z przestępstwa.

Ustalenia poczynione w toku śledztwa doprowadziły do zatrzymania 13 osób, które uczestniczyły w przestępczym procederze, w tym kierującego grupą przestępczą Bartłomieja B.

Przeszukane zostały miejsca zamieszkania i pobytu zatrzymanych. Oprócz tego przeszukano 42 miejsca, w których mogą znajdować się rzeczy pochodzące bezpośrednio z przestępstwa, w szczególności pojazdy oraz części i elementy wyposażenia pojazdów utraconych w wyniku przestępstwa, przedmioty znajdujące się wewnątrz aut w chwili ich zaboru, tablice rejestracyjne, przedmioty i urządzenia służące do pokonywania fabrycznych zabezpieczeń samochodu lub ich demontażu, a także dokumenty potwierdzające nabycie pojazdów uprzednio utraconych w wyniku przestępstwa.

W trakcie tych przeszukań zabezpieczono liczne dowody rzeczowe między innymi w postaci samochodów i części pochodzących z kradzionych pojazdów, a także narzędzia i urządzenia wykorzystywane do pokonywania fabrycznych zabezpieczeń samochodów.

Co zarzucono podejrzanym

Po doprowadzeniu zatrzymanych do Wielkopolskiego Wydziału Zamiejscowego Prokuratury Krajowej prokurator ogłosił im zarzuty.

Bartłomiej B. podejrzany jest o kierowanie zorganizowaną grupą przestępczą (art. 258 par. 3 kodeksu karnego), a także o kierowanie kradzieżami z włamaniami (art. 279 par. 1 kodeksu karnego).

Dziewięciu podejrzanym prokurator zarzucił udział w zorganizowanej grupie przestępczej (art. 258 par. 1 kodeksu karnego). Wszyscy zatrzymani podejrzani są o kradzieże z włamaniami pojazdów (art. 279 par. 1 kodeksu karnego) lub o przestępstwa paserstwa (art. 291 par. 1 kodeksu karnego).

Po wykonaniu czynności procesowych prokuratorzy skierowali wnioski o zastosowanie środków zapobiegawczych w postaci tymczasowego aresztowania wobec ośmiu podejrzanych. Sąd uwzględnił te wnioski.

Wobec czterech podejrzanych zastosowano wolnościowe środki zapobiegawcze w postaci dozorów Policji i poręczeń majątkowych. Wobec jednego podejrzanego nie zastosowano żadnego środka.

Tytułem tymczasowego zajęcia mienia zabezpieczono 3 pojazdy o łącznej wartości 64 tysięcy złotych oraz ponadto 801 tysięcy złotych w gotówce.

kom/ mgost/

Data publikacji 05.02.2018, 09:51