Polityka i społeczeństwo

PK: akt oskarżenia w sprawie korupcji w Powiatowym Urzędzie Pracy w Zawierciu (komunikat)

06.02.2018, 09:59aktualizacja: 06.02.2018, 09:59

- PK informuje:

Śląski Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Katowicach, wspólnie z funkcjonariuszami z Wydziału do Walki z Korupcją KWP Katowice, prowadził śledztwo dotyczące powoływania się na wpływy w Powiatowym Urzędzie Pracy w Zawierciu i podejmowania się pośrednictwa w załatwieniu tam spraw w zamian za korzyści majątkowe. Dochodziło do tego w latach 2013-2016.

Na ławie oskarżonych zasiądą 23 osoby

Po przeprowadzeniu postępowania przygotowawczego prokurator skierował w tej sprawie akt oskarżenia do Sądu Rejonowego w Zawierciu.

Aktem oskarżenia zostało objętych łącznie 23 osoby w wieku od 23 lat do 67 lat. Na ławie oskarżonych zasiądzie trzech urzędników Powiatowego Urzędu Pracy w Zawierciu. Przedstawiono im łącznie 127 zarzutów.

Śledztwo i zarzuty stawiane oskarżonym obejmowały proceder płatnej protekcji, nadużyć urzędniczych oraz wyłudzeń środków pochodzących z budżetu państwa oraz Unii Europejskiej na prowadzenie między innymi działalności gospodarczej.

Na poczet przyszłych kar i grzywien zabezpieczono należące do oskarżonych mienie w postaci między innymi pieniędzy i samochodów osobowych.

Urzędnicy współdziałali w popełnianiu przestępstw

W trakcie prowadzonego postępowania ustalono, że osoby które otrzymały dotację między innymi na rozpoczęcie działalności gospodarczej, wręczały korzyści majątkowe osobom pośredniczącym, powołującym się na wpływy wśród urzędników Powiatowego Urzędu Pracy w Zawierciu. Kwoty wręczanych korzyści majątkowych wynosiły od 800 złotych do 10 tysięcy złotych. Dotacje udzielane z tego tytułu wynosiły od 20 tysięcy złotych do 22 tysięcy złotych.

W śledztwie ustalono również, że część wyłudzonych środków finansowych było wydatkowanych na inne cele.

Przestępczy proceder nie byłby możliwy bez współdziałania urzędników Powiatowego Urzędu Pracy w Zawierciu, w tym byłej dyrektor oraz dwóch urzędniczek.

kom/ mgost/

Data publikacji 06.02.2018, 09:59