JA Solar dostarcza moduły monokrystaliczne PERC na potrzeby projektu solarnego w Izraelu o mocy 250 MW

12.02.2018, 11:41aktualizacja: 12.02.2018, 11:41

PEKIN, 12 lutego 2018 r. /PRNewswire/ - Firma JA Solar Holdings Co., Ltd. (NASDAQ-NMS: JASO), zwana dalej JA Solar, jeden z największych na świecie producentów produktów solarnych ogłosiła dziś dostawy modułów na potrzeby projektu solarnego Ashalim o mocy 250 MW. Jest to największy projekt użytkowy wykorzystujący moduły monokrystaliczne PERC firmy JA Solar w Izraelu.

Projekt realizuje duża firma usług komunalnych Electricite De France S.A. (EDF) przy współpracy z wiodącą izraelską firmą energii odnawialnej Clal Sun Ltd. Firma BELECTRIC, która jest jedną z największych na świecie firm świadczących usługi montażu elektrowni na energię słoneczną oraz dostawcy usług EPC i O&M zajmują się konstrukcją. Po ukończeniu budowy elektrownia będzie największym tego typu obiektem w Izraelu i piątym co do wielkości na świecie, a przyczyni się przy tym do zmniejszenia poziomu zanieczyszczeń oraz promocji odnawialnej energii w regionie.

Znajdująca się na pustyni Negew elektrownia jest jednym z obiektów w planowanych zakładach energii słonecznej termalnej i fotowoltaicznej o łącznej mocy 250 MW. Elektrownia fotowoltaiczna o mocy 35 MW została podłączona do sieci w grudniu 2017 r. Firma JA Solar jest wyłącznym dostawcą modułów fotowoltaicznych na potrzeby projektu, zapewniając wysokiej jakości moduły bazujące na technologii PERC firmy. Firma JA Solar jest w posiadaniu głównego patentu na technologię PERC, w ramach której moduły charakteryzują się niższym wskaźnikiem degradacji pod wpływem działania światła i większą wydajnością na warunkach pustynnych, gdzie wystawione są na działanie dużych różnic temperaturowych i intensywnych promieni ultrafioletowych. Dzięki większej niezawodności i wydajności moduły PERC firmy JA Solar gwarantują generację energii.

„Z przyjemnością współpracujemy z globalnymi gigantami, takimi jak EDF, Clal Sun i BELECTRIC w celu rozwinięcia rynku solarnego w Izraelu. JA Solar ma największe udziały na izraelskim rynku. Jesteśmy przekonani, że współpraca potwierdza naszą propozycję wartości oraz historię innowacji technologicznych z dużą wydajnością modułów słonecznych. Wyglądamy współpracy z branżowymi potentatami także w zakresie nowych możliwości biznesowych na całym świecie oraz wypełniania potrzeb globalnych partnerów i klientów przez zapewnianie najwyższej jakości produktów i usług solarnych” - skomentował Cao Bo, wiceprezes firmy JA Solar.

KONTAKT:

Sun Xiaorui