MF: wkrótce skontaktujemy się z podatnikami VAT, którzy nie wystawiają faktur

14.02.2018, 17:29aktualizacja: 14.02.2018, 17:29

Wkrótce fiskus skontaktuje się z podatnikami VAT, którzy na serwisach aukcyjnych sprzedają nowe towary, ale nie wystawiają faktur VAT - informuje resort finansów. Zdaniem MF praktyka taka jest niezgodna z prawem i wskazuje na zaniżenie podatku.

MF poinformowało, że dzięki monitoringowi informacji w internecie, w szczególności na popularnych platformach aukcyjnych, ujawniono rozpowszechnioną praktykę sprzedaży nowych towarów przez podmioty zarejestrowane jako podatnicy VAT, które w parametrach aukcji wskazują: „Nie wystawiam faktury". Dotyczy to przede wszystkim towarów z kategorii elektronika, zwłaszcza telefonów komórkowych i tabletów.

"Ostrzegamy, że opisane zachowanie jest niezgodne z przepisami ustawy o VAT i może wskazywać na chęć zaniżenia podstawy opodatkowania VAT, co skutkuje powstaniem zaległości podatkowej oraz sankcji VAT" - zwraca uwagę Ministerstwo Finansów.

W związku z tym w najbliższym czasie podatnicy, którzy w parametrach aukcji informują, że nie wystawiają faktury, a są zarejestrowani jako podatnicy VAT czynni oraz tacy, których charakter sprzedaży może świadczyć o działalności gospodarczej, otrzymają powiadomienia w postaci e-maila (z adresu: dppt@automat.mf.gov.pl) lub SMS-a. Powiadomienia będą podpisane „Ministerstwo Finansów Departament Poboru Podatków".

Ministerstwo informuje, by nie odpowiadać na te wiadomości.

"Jednocześnie informujemy, że pisma informacyjne nie będą zawierać żadnych wezwań do zapłaty podatku, a w treści e-maila i SMS nie będą umieszczane żadne odnośniki zewnętrzne (linki) ani załączniki w formie plików. W przypadku otrzymania powiadomienia, wszelkie pytania i wątpliwości, a także wyjaśnienia co do prawidłowości rozliczenia podatku VAT, należy kierować bezpośrednio do właściwych urzędów skarbowych, które zostały powiadomione o sprawie" - wyjaśnia MF. (PAP)

mmu/ dym/

Data publikacji 14.02.2018, 17:29