Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Czaputowicz na nieformalnym spotkaniu ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich UE w Sofii (komunikat)

16.02.2018, 11:45aktualizacja: 16.02.2018, 11:45

- MSZ informuje:

Głównymi tematami rozmów podczas czwartkowego nieformalnego spotkania ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich UE w formule Gymnich były sytuacja w Syrii i na Półwyspie Koreańskim oraz Bałkany Zachodnie.

Ministrowie omówili sytuację w Syrii, w tym przygotowania do kwietniowej konferencji ws. przyszłości Syrii i regionu, która odbędzie się w Brukseli. Szef polskiej dyplomacji zaznaczył, że tylko rozmowy genewskie pod auspicjami ONZ mogą doprowadzić do trwałego pokoju w Syrii. Wyraził jednocześnie zaniepokojenie katastrofalną sytuacją humanitarną w tym kraju oraz zapewnił o rosnącym zaangażowaniu Polski na rzecz pomocy Syryjczykom dotkniętym konfliktem, co potwierdza m.in. niedawna wizyta premiera Mateusza Morawieckiego w Libanie.

Debata na temat Bałkanów Zachodnich odbyła się po publikacji przez Komisję Europejską 6 lutego 2018 r. strategii Unii Europejskiej wobec Bałkanów Zachodnich. Region ten jest jednym z priorytetów prezydencji bułgarskiej w Radzie UE. Minister Czaputowicz pozytywnie ocenił strategię oraz nową dynamikę w procesie rozszerzenia. – Polska wspiera europejskie aspiracje państw bałkańskich oraz uznaje za zasadne określenie konkretnej daty ich możliwej akcesji do UE – zaznaczył szef polskiej dyplomacji - Wyznaczenie daty będzie miało pozytywny wymiar mobilizujący do przyspieszenia przez naszych bałkańskich partnerów reform wewnętrznych.

Wysoka Przedstawiciel Federica Mogherini omówiła też sytuację wokół Korei Północnej oraz stanowisko UE wobec tego kraju w świetle ostatniego rozluźnienia napięcia na Półwyspie Koreańskim. Rozwój sytuacji w tym regionie zostanie poddany szerszej dyskusji podczas obrad Rady ds. Zagranicznych UE w Brukseli pod koniec lutego br.

Przy okazji wizyty w Sofii szef MSZ rozmawiał także z ministrem spraw zagranicznych Wielkiej Brytanii Borisem Johnsonem. Minister Johnson wysoko ocenił rezultaty polsko-brytyjskich konsultacji międzyrządowych, które miały miejsce w Warszawie w grudniu ub.r. Ministrowie omówili ponadto możliwości dalszego zacieśniania współpracy dwustronnej dotyczącej obszaru Bałkanów Zachodnich, krajów Partnerstwa Wschodniego, współpracy w ramach Rady Bezpieczeństwa ONZ, a także możliwych działań w obliczu kryzysu związanego z sytuacją Rohingjów w Mjanmie.

Szef polskiego MSZ spotkał się także w Sofii z ministrem spraw zagranicznych Republiki Łotewskiej Edgarsem Rinkevičsem, nowym ministrem spraw zagranicznych Republiki Czeskiej Martinem Stropnickim, ministrem spraw zagranicznych i współpracy Królestwa Hiszpanii Alfonso Dastisem, jak również z unijnym komisarzem ds. Europejskiej Polityki Sąsiedztwa i negocjacji akcesyjnych Johannesem Hahnem, z którym omówił m.in. sytuację na Ukrainie oraz kwestie przyszłości Partnerstwa Wschodniego. Minister Czaputowicz i komisarz Hahn rozmawiali także o relacjach między Unią Europejską a Turcją.

Spotkania ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich UE w tzw. formule Gymnich odbywają się raz na pół roku i mają charakter nieformalny. Stwarza to okazję do bardziej otwartej dyskusji i refleksji o charakterze strategicznym, ułatwiającej późniejsze wypracowywanie konsensusu na forum UE. Nazwa Gymnich pochodzi od położonego nieopodal Bonn zamku, w którym w 1974 r. odbyły się po raz pierwszy rozmowy w tej formule.

kom/ tnt/

Data publikacji 16.02.2018, 11:45